LPG Gasfles?

Een veel voorkomende vraag bij de aanschaf van een gasfles is; wat voor gas zit er in de gasfles? Koop ik een propaangasfles, LPG gasfles of gasfles met butaan? En wat is het verschil voor mij?

Bij LPG denk je waarschijnlijk direct aan autogas. Logisch als je tankt bij de pomp heb je vaak keuze uit benzine, diesel of LPG. Maar waar staat LPG dan voor? LPG is een verzamelnaam en staat voor Liquified Petroleum Gas. Het betreft dus propaan en butaan. Beide komen vrij bij de raffinage van ruwe aardolie. Propaan en butaan worden als enkelvoudige gassen gebruikt voor o.a. verwarmingsdoeleinden en kunnen worden geleverd in flessen of bulktanks.

Een combinatie van beide gassen wordt dus gebruikt als motorbrandstof voor personenauto’s; aangeduid als LPG en bij ons verkocht onder het merk LP Autogas.

Voor gasflessen gebruikt men in Nederland en België vrijwel altijd propaangas. Propaan heeft een veel lager kookpunt dan butaan, waardoor het in gasvorm beschikbaar is tot 40 graden onder nul. Hierdoor is het ook goed te gebruiken in de winter. Bij butaan is het gas bij 0 graden al vloeibaar en wordt daarom met name gebruikt in landen rond de Middellandse zee vanwege het klimaat. Voor kampeerders die hun gasfles kopen of omruilen is het dus wel even opletten zodat je niet op wintersport gaat met een volle gasfles (butaan).

Ondanks dat er wel butaan in LPG zit kan dit in Nederland en België wel worden gebruikt voor personenauto’s. Dit komt omdat de warmte van de motor wordt gebruikt om het autogas te verwarmen.

Een gasfles die voor recreatieve doeleinden wordt gevuld in Nederland of België is dus nooit een LPG gasfles. Het zelf vullen van gasflessen met LPG bij de pomp is sowieso vanwege veiligheid risico’s verboden. Wil je hier meer over weten check ons blog over ‘’zelf je gasfles vullen bij het tankstation’’.