Energie bespaartips

Benegas Energie Bespaartips!

Er zijn honderden tips te bedenken om energie te besparen. We hebben een top 25 opgesteld!

Benieuwd welke energie bespaartips wij hebben? Lees dan snel verder! Het zijn allemaal tips die écht goed uitvoerbaar zijn, dus het is zeker de moeite waard om er zoveel mogelijk op te volgen!

1. Zorg voor een goed onderhouden cv-ketel

Een goed onderhouden cv-ketel zorgt voor minder energieverbruik.

2. Controleer de instellingen van de thermostaat

Als het kouder wordt, wil je de verwarming weer gebruiken. Een goed programma voor jouw thermostaat is onderdeel van het plan om jouw huis winterklaar te maken.

3. CV ontluchten & bijvullen

De cv-installatie verwarmt het water voor de radiatoren in uw huis. Bij de verwarming van het water komt er altijd wat lucht vrij. Dit is niet erg maar het is wel goed om dit regelmatig te controleren en te ontluchten. Daarna kan je hem weer bijvullen met water. Hierdoor zit er meer water in de leidingen en kan het huis sneller opgewarmd worden.

4. Controleer de radiatoren

Vaak staan alle radiatoren in huis aan. Het is verstandig om bewust na te denken of dit in iedere ruimte noodzakelijk is. Als een radiator op de slaapkamer of gang uit kan, dan bespaar je al snel Є 50,00 per jaar!

5. CV-leiding isoleren

De cv-leiding rondom de cv-installatie isoleren is een eenvoudige bespaartip. Vaak niet nieuw, maar toch altijd goed om even te controleren. Zijn ze nog niet geïsoleerd? Dan is het verstandig dit te doen. Per jaar zal je al gauw € 15,00 besparen.

6. Doorluchten

Laat het huis goed doorluchten. Iedere dag komt er door alles wat je doet vocht in de lucht. Een huis dat droog is warmt makkelijker op dan een vochtig huis. Ons advies is om de verwarming uit te zetten en het huis even door te luchten.  Zodra je de verwarming aanzet heb je er direct voordeel van.

7. Vervang gloeilampen door spaarlampen

Led-lampen en spaarlampen verbruiken minder energie en gaan veel langer mee dan gloeilampen.

8. Zorg voor goede isolatie

Veel huizen in Nederland zijn al goed geïsoleerd. Is jouw huis goed geïsoleerd? Doe de controlecheck voor jouw huis. Controleer of de volgende punten zijn geïsoleerd; het dak, de vloer en de spouwmuren. Is dit niet het geval? Dan is het zeker het overwegen waard om een expert hier eens naar te laten kijken.

9. Douche of bad?

Douchen is goedkoper dan in bad stappen. Voor een douchebeurt gebruik je per 5 minuten ongeveer 55 liter water, terwijl een bad gelijk staat aan een verbruik van meer dan 100 liter water.

10. Schoonmaken

Schoonmaken? Ja echt! Het opwarmen van stof kost veel extra energie dus door het schoon te houden bespaar je. Daarnaast is het goed om ook lampen schoon te houden. Hierdoor heb je al snel meer licht in huis en kun je sneller 1 lamp uitlaten.

11. Gebruik een waterbesparende douchekop

Hetzelfde comfort, maar minder water. Een waterbesparende douchekop is een van de vele mogelijkheden om te besparen op warm water.

12. Plaats uw vriezer of koelkast op een koele plaats

Op een koele plaats hoeft uw koelkast of vriezer minder hard te werken om de juiste temperatuur te behouden.

13. Kies voor energiezuinige apparaten met het energielabel A of hoger

U kunt veel besparen op elektrische apparaten. Met de aanschaf van nieuwe apparaten kan het energielabel helpen een energiezuinige keus te maken.

14. Was op een lage(re) temperatuur

Wassen op 60 graden is tegenwoordig echt niet meer nodig. U kunt tientallen euro’s per jaar besparen met de juiste was- en droogprogramma’s.

15. Gebruik de eco-stand

In deze stand duurt bijvoorbeeld de wasbeurt wel een stuk langer, maar er wordt wel minder warm water (en dus ook energie) verbruikt.

16. Als je gebruikmaakt van een piek- en daltarief

Gebruik de droger, vaat- en wasmachine dan zoveel mogelijk tijdens het daltarief. Door deze energievreters te gebruiken tijdens het daltarief bespaar je natuurlijk geen energie, maar door de lagere energietarieven tijdens de daluren zorg je wel voor een lagere energierekening.

17. Ga efficiënt om met onder andere de vaatwasser en wasmachine

Gebruik deze machines alleen als ze vol zitten, zo hoef je ze minder vaak aan te zetten.

18. Laat de koelkast of vriezer nooit (even) openstaan

Door het grote temperatuurverschil met de lucht waaraan de koelkast of vriezer bij het openen wordt blootgesteld, warmt een koelkast of vriezer erg snel op als de deur open staat. De koelkast of vriezer moet hierna weer extra hard werken om de temperatuur weer op peil te krijgen. Houd de momenten dat de koelkast of vriezer open staat dus zo kort mogelijk.

19. Laat warm voedsel eerst afkoelen en laat producten ontdooien in de koelkast

De koelkast gebruikt meer energie wanneer er warm voedsel in de koelkast geplaatst wordt om dat af te koelen. Daarnaast bespaart het de koelkast energie als bevroren producten in de koelkast worden ontdooid. Het ontdooien duurt dan natuurlijk wel langer!

20. Ontdooi een vriezer zodra er een ijslaagje is ontstaan

In vriezers ontstaat vaak een laagje ijs. Hierdoor loopt het energieverbruik van de vriezer flink op. Een ijslaagje van een paar millimeter zorgt al voor veel extra energieverbruik. Door de vriezer regelmatig te ontdooien zal het energieverbruik van de vriezer dalen.

21. Gebruik een open haard, houtkachel of elektrische kachel zo min mogelijk

Een open haard of houtkachel ogen heel gezellig, maar er gaat een hoop warmte verloren. Als je de open haard niet gebruikt, kan je de luchtafvoer goed afsluiten om warmte binnenshuis te houden. Ook een elektrische kachel kun je beter niet gebruiken, deze werken namelijk veel minder efficiënt dan reguliere verwarming.

22. Sluit de gordijnen

Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen!

23. Voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik ontstaat wanneer apparaten energie verbruiken, terwijl ze eigenlijk uit staan. Als je op vakantie gaat kunnen bijvoorbeeld de TV en wasmachine best losgekoppeld worden. Met handige stekkerblokken kun je hele groepen apparaten tegelijk uitschakelen.

24. Zet de temperatuur een graad lager

Deze komt ook eigenlijk in elk lijstje voor. Niet zo vreemd ook, want het bespaard écht veel en is veel minder lastig dan je denkt. Mensen zijn echt gewoontedieren en als de temperatuur in huis altijd 21 graden is, dan moet dat het liefst zo blijven. Maar het verschil met 20 graden of 20,5 graden is eigenlijk maar heel klein. Soms moet je lichaam even wennen in het begin, maar daarna merk je er niks meer van. De verwarming een graag lager zetten kan echt tussen de 6 en 8 procent van de verwarmingskosten schelen, dat gaat over serieus geld!

25. Stap over op Benegas

In Nederland betalen veel mensen te veel voor hun energie! Wil je echt geld besparen? Stap dan over op Benegas! Bij Benegas krijg je groene stroom en CO2-gecompenseerd aardgas voor een scherpe prijs. Niemand wil natuurlijk te veel betalen!

Vergelijk direct!

Hopelijk kan er met de Energie bespaartips energie bespaard worden. Mocht je al deze tips al opgevolgd hebben, dan ben je helemaal lekker bezig! Mocht je nog meer goede tips hebben die absoluut in dit lijstje opgenomen moeten worden, laat het ons dan weten.