Is de stroom die ik krijg echt groen?

Is de stroom die ik krijg echt groen?

Als je groene stroom afneemt terwijl je buren vervuilende “gewone” stroom hebben, krijg jij dan andere stroom uit het stopcontact? Het simpele antwoord: nee. Mensen die bijvoorbeeld een contract voor windenergie hebben, krijgen dat niet via een aparte kabel, speciaal voor iedereen met windenergie. Er is maar één kabel en daar gaat alle stroom doorheen.

Waarom zou je dan voor duurzame, groene energie kiezen als uiteindelijk toch iedereen dezelfde stroom krijgt? Dat zit zo: het gaat niet om de stroom die bij jou uit het stopcontact komt, maar om waar jouw energieleverancier zijn stroom vandaan haalt, ofwel inkoopt. Meer over hoe dit netwerk in elkaar zit kun je lezen in deze blog.

Garanties van Oorsprong

Aan de stroom zelf kun je het dus niet zien. Toch kun je controleren of jouw stroom wel echt groen is. Dit is te zien op het stroometiket, die meestal te vinden is op de jaarafrekening. Elke megawatt aan elektriciteit uit groene bronnen (wind, water, zon, biomassa) is goed voor een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO). Om groene stroom te mogen verkopen moet een energieleverancier GvOs hebben. Eén garantie betekent dat er ergens in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt.

Is er wel genoeg groene stroom?

Niet alle groene stroom is afkomstig uit Nederland. Veel energieleveranciers kopen GvOs in het buitenland. Dit is maar goed ook, want in Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. Tegelijkertijd zijn in Europa nog maar weinig landen waar consumenten en bedrijven op grote schaal kiezen voor groene stroom. Daardoor is het aanbod van GvO’s veel groter dan de vraag ernaar. Zo kan jouw energieleverancier bijvoorbeeld stroom afkomstig van Scandinavische waterkrachtcentrales halen die allang bestonden.

Even een rekenvoorbeeld

Een windmolen produceert 4,5 miljoen kWh aan stroom in een jaar. Dat is goed voor 4500 Garanties van Oorsprong. Een gemiddeld gezin verbruikt 3 GvOs per jaar. Deze ene windmolen kan dus 1500 klanten een jaar lang voorzien van groene stroom! De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op het systeem met Garanties van Oorsprong. Dit is om te voorkomen dat energie als het ware dubbel wordt verkocht. Zo is groene stroom dus gegarandeerd groen en kun je daadwerkelijk bijdragen aan de vergroening van de energieproductie! En dat is natuurlijk goed nieuws! Wacht dus niet langer met overstappen naar groene energie! Maak snel een vergelijking tussen je huidige leverancier en Benegas Energie!

Direct aan de slag!