Benegas duurzaamheidstips!

Bijna 50% van de energierekening bestaat uit kosten voor het verwarmen van de woning, en ongeveer 13% voor het verwarmen van water.  Hoe kunt u nu uw woning verwarmen zonder te verspillen? We helpen u graag op weg!

Slimme thermostaat in huis

Er zijn al heel veel huishoudens die een slimme thermostaat in huis hebben. Als u echt wil besparen is dit het overwegen waard. Door gebruik van een slimme thermostaat in huis hoeft u niet meer na te denken over de gewenste temperatuur. De eerste weken dient u nog zelf de temperatuur aan te passen, maar na een week herkent de thermostaat uwleefpatroon en wordt de temperatuur vanzelf aangepast.

Isolatie

Veel huizen in Nederland zijn al goed geïsoleerd. Is uw huis  goed geïsoleerd? Doe de controlecheck: controleer of de volgende punten zijn geïsoleerd; het dak, de vloer en de spouwmuren. Is dit niet het geval? Dan is het zeker het overwegen waard om hier een expert eens naar te laten kijken.

Controleer de radiatoren

Vaak staan in de winter alle radiatoren aan. Het is verstandig om bewust na te denken of dit in iedere ruimte noodzakelijk is. Als een radiator op de slaapkamer of gang uit kan, dan bespaart u al snel € 50,00 per jaar!

CV ontluchten & bijvullen

De cv-installatie verwarmt het water voor de radiatoren. Bij de verwarming van het water komt er altijd wat lucht vrij. Dit is niet erg maar het is wel goed om dit regelmatig te controleren en te ontluchten. Daarna kan je hem weer bijvullen met water. Hierdoor zit er meer water in de leidingen en kan de ruimte sneller opgewarmd worden.

CV-leiding isoleren

De cv-leiding rondom de cv-installatie isoleren is een eenvoudige bespaartip. Vaak niet nieuw, maar toch altijd goed om even te controleren. Zijn ze nog niet geïsoleerd? Dan is het verstandig dit te doen. Per jaar zult al gauw € 15,00 besparen.

Doorluchten

Laat de ruimte goed doorluchten. Iedere dag komt er door alles wat u doet vocht in de lucht. Een ruimte die droog is warmt makkelijker op dan een vochtige. Ons advies is om de verwarming uit te zetten en de ruimte even door te luchten.  Zodra u de verwarming aanzet heeft u er direct voordeel van.

Houtkachel

Heeft thuis ook een houtkachel voor de gezellige winteravonden? Hartstikke leuk! Maar ook een grote verbruiker. Door het luchtkanaal dat de kachel nodig heeft, is er ook altijd een directe verbinding met de buitenlucht en de kou. Door een schoorsteenklep te installeren en deze te sluiten wanneer je hem niet gebruikt kunt u aanzienlijk besparen op de stookkosten.

Douche of bad?

Douchen is goedkoper dan in bad stappen. Iedere keer dat u dit doet bespaart u 130 liter (verwarmt) water. (Op basis van gemiddeld Nederlands gebruik)

Schoonmaken

Nee, we bedoelen niet dat u uw huis niet goed schoonmaakt! Maar door het goed en tijdig schoonmaken van de radiatoren bespaart u veel energie. Het opwarmen van stof kost veel extra energie dus door het schoon te houden bespaart u. Daarnaast is het goed om ook lampen schoon te houden. Hierdoor heeft u al snel 50% meer licht in huis en kunt u sneller 1 lamp uitlaten.