Veiligheid gasflessen

Bij Benegas staat veiligheid voorop

Een gasfles met vulling is in principe niet gevaarlijk zolang alle veiligheidsvoorschriften gevolgd worden. Zo worden gasflessen altijd gevuld tot 80%, omdat propaan in een gasfles uitzet bij temperatuurstijgingen. Wordt de gasfles met te veel gas gevuld dan bestaat het risico van lekkage of ontploffing.

Onze gasflessen worden daarom altijd ingenomen en gewisseld. De gasfles wordt door ons nagekeken, opnieuw gevuld en verzegeld. Zo bent u verzekerd van een veilige gasfles.

Veiligheidsadviezen

Veiligheidsadviezen

Veilig gebruik van de gasfles voorkomt onnodige problemen.

Om problemen met je gasfles te voorkomen hebben we 10 gouden regels opgesteld voor een veilig gebruik van je gasfles. Het document kun je hieronder downloaden. Let bij het kopen of wisselen van de gasfles op de volgende zaken:

  • koop altijd een verzegelde gasfles;
  • koop of wissel de gasfles bij een erkende gasleverancier;
  • check voor aankoop en voor gebruik altijd of de gasfles onbeschadigd is;

Laat uw gasfles nooit bij een LPG tankstation vullen. Dit kan tot ongelukken leiden en is daarom ook wettelijk verboden.

Download PDF 10 Gouden Regels

Gaskraan beschermdop

Veel gasflessen staan opgeslagen in schuurtjes, onder afdakjes of in de garage.

Weet jij hoe en waar je een gasfles het best kan bewaren? Mocht je twijfelen, bekijk dan vooral: Hoe en waar bewaar ik de gasflessen?

Op zoek naar nét dat beetje extra veiligheid? Sluit dan de gaskraan af met een beschermdop! Deze dop voorkomt dat er gas ontsnapt, zelfs als de gaskraan open staat.

Gasfleskraan beschermdop

De GasStop

Op alle Benegas gasflessen past een GasStop.

Deze GasStop heeft onder andere een noodstop en een tester op gaslekken. Bij het gebruik van een slangpilaar met spanbeugels kan het gebruik van een GasStop nét even dat extra beetje veiligheid bieden. De spanbeugels kunnen de gasslang namelijk beschadigen als ze te strak aangedraaid worden.

De GasStop plaats je tussen de gasfles en de gasdrukregelaar. Door 4-6 keer te drukken breng je de gasstroom op gang.

Verkooppunten GasStop en meer informatie

Een stalen gasfles bij brand

Bij stalen gasflessen zal indien de temperatuur in de buurt van de fles sterk oploopt, bijvoorbeeld bij een brand, het gas in de fles gaan uitzetten. Indien dit proces niet door het koelen van de fles gestopt wordt kan dit dusdanig extreme vormen aannemen dat er een hydraulische kracht op de wand van de fles ontstaat. Hierdoor zal in veel gevallen de fles eerst vervormen (uitzetten) en vervolgens scheuren of openbarsten. De inhoud, die in vloeibare vorm in de fles zit, zal dan ineens vrijkomen. Dit verschijnsel wordt een BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion) genoemd. Dit verschijnsel is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een ongeleid projectiel weggeslingerd wordt. Bij een brand vormt dit een ernstige bedreiging voor hulpverlenend personeel.

Fles_staal

Een kunststof gasfles bij brand

Een kunststof gasfles toont een geheel ander gedrag bij brand. Uitgaande van sterke opwarming zal niet alleen het gas in de fles sterk uitzetten, maar ook zal het materiaal “zachter” worden. De combinatie druk en temperatuur zorgt ervoor dat er minuscuul kleine gaatjes in de wand van de fles komen, hierdoor blaast de fles af. Het gas dat vrij komt zal verbranden, maar er vindt geen BLEVE plaats. Er is sprake van een zelfregulerend gedrag, oftewel gecontroleerd uitbranden. Brandtests in een speciale opstelling laten zien dat de fles niet volledig uitbrandt en in de houder blijft staan. De kunststof buitenmantel is na de brandtest verdwenen, terwijl de cocon nog steeds staat.

BeneGas Light

Stuur direct je vraag in