Hoe en waar bewaar ik gasflessen?

Het wordt weer kouder en de meeste caravans en campers gaan weer de stalling in. De gasfles moet uit veiligheidsoverweging uit het voertuig gehaald worden. Maar hoe kun je de gasfles veilig opslaan?

Voor de opslag van gasflessen gelden in Nederland strenge eisen. Soms biedt de stalling een mogelijkheid je gasfles op te slaan. Dan weet je zeker dat hij goed en veilig opgeslagen is. Blijft de camper of caravan bij huis of in een privéstalling? Of vind je de extra huur voor de opslag van de gasfles te duur? Dan kun je er ook voor kiezen de gasfles zelf thuis op te slaan. We geven je graag wat tips om de gasfles veilig op te bergen.

Draai de gaskraan goed dicht

Draai de gaskraan goed dicht voordat je de gasfles opbergt. Verwijder voor de zekerheid ook de gasslang en de drukregelaar. Doe dit ook met lege gasflessen.

Kies een goed geventileerde plek

De gasfles zet je het beste in de open lucht, maar onder een afdakje is ook prima. In een schuur of garage kan ook, mits deze voldoende groot en geventileerd is. Zet de fles altijd rechtop, anders gaat de fles rollen. Tijdens het rollen kan de gaskraan beschadigen, waardoor er gas kan ontsnappen. Gas is zwaarder dan lucht, waardoor het zich bij een lek dicht bij de grond ophoopt. Zet de gasfles daarom dus nooit in een kelder, want dan kan het gas nergens heen. Zet een gasfles ook niet in een opbergruimte in een buitenkeuken, deze ruimtes zijn namelijk (vaak) klein en slecht geventileerd.

Lage temperaturen

Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden. Wil je de gasfles in de winter gebruiken? Een gasfles met propaan kan tot een buitentemperatuur van -40 graden gebruikt worden. Een gasfles met butaan kan tot een temperatuur van 0 graden gebruikt worden.

Zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen

Als je de fles buiten hebt staan, zorg er dan voor dat deze niet in de volle zon staat. Hetzelfde geldt voor warmtebronnen zoals een verwarming, kachel, open haard of terrasverwarmer. De druk in de fles loopt snel op en dat is niet wenselijk.

Meer over veiligheid

Zet de fles op een goed bereikbare plek

Plaats gasflessen nooit op slecht bereikbare plekken. Dit is voor je eigen veiligheid maar ook voor die van eventuele hulpdiensten. Voor de hulpdiensten is het namelijk van groot belang om te kunnen zien dat ergens een gasfles staat opgeborgen.

Houd gasflessen buiten het bereik van kinderen en (huis)dieren.

Voorkom dat kinderen en/of (huis)dieren bij de fles kunnen komen. Kinderen kunnen de gaskraan per ongeluk omstoten of opendraaien, met alle mogelijke gevaren van dien.