Van het aardgas af!

Het probleem van aardgas.

Vanwege de wens om op termijn alleen nog duurzame energie te gebruiken, heeft minister Wiebes de 200 grootste aardgasverbruikers gemeld dat zij een alternatief voor het aardgas moeten vinden. Voor veel bedrijven is dit een moeilijke opdracht omdat alternatieven vaak niet zo efficiënt zijn, nog in een ontwikkelingsstadium bevinden of gewoon heel duur zijn. Benegas denkt met u mee bij dit energievraagstuk.

PropaangasCO2-compensatie

CO2-compensatie

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema in het bedrijfsleven.

Naast het feit dat propaan één van de minst vervuilende fossiele brandstoffen is, levert Benegas vanaf 1 februari 2019 al haar propaangas CO2 gecompenseerd. CO2 gecompenseerd propaan houdt in dat wij de CO2-uitstoot van ons propaan compenseren middels een investering in verschillende duurzaamheidsprojecten.

Propaangas

Propaan is een bijproduct van de raffinage van aardolie, dat voorheen afgefakkeld werd. Van de fossiele brandstoffen is propaan één van de minst vervuilende. Daarnaast is het hoogcalorisch gas, dit houdt in dat het een zeer efficiënte, en bovendien, goed controleerbare brandstof is. Propaan is goed toe te passen in grootschalige productieprocessen zoals drogen, verhitten, bakken, verbranden etc. Uiteraard kan het ook gebruikt worden voor de verwarming van uw panden, warmwatervoorziening en het koken in de bedrijfskantine.

Het is soms verwarrend om aardgas met propaangas te vergelijken, omdat de rekeneenheden verschillend zijn. Aardgas gaat altijd per m³ en propaan per liter.  Om een hoeveelheid laagcalorisch aardgas (in m³) om te rekenen naar hoeveelheid hoogcalorisch vloeibaar propaan (in liters) moet je het aardgas keer 1,35 doen om het aantal liters propaan te berekenen.

Een verbruik van 2.000 m³ aardgas, komt dus overeen met een verbruik van 2.700 liter propaan.

Benieuwd naar de details van deze berekening? Lees dan verder bij verbrandingswarmte

Verbrandingswarmte

Verbrandingswarmte

Om precies te kunnen berekenen hoeveel liter propaan gelijk staat aan hoeveel m³ aardgas moet er gekeken worden naar de verbrandingswaarde. Aardgas heeft een gemiddelde verbrandingswaarde van 35,17 MJ per m3. Propaan heeft een gemiddelde verbrandingswaarde van 97,77 MJ per m3. Door dit verschil wordt aardgas laag calorisch genoemd en propaan hoog calorisch. Propaan is dus ongeveer 2,77 keer zo warm als aardgas, waardoor het verbruik veel lager is.

Propaan heeft als rekeneenheid echter liters. Door propaan onder dusdanige druk te zetten dat het vloeibaar wordt, kan er ongeveer 250 keer zoveel vervoerd worden. Een tankwagen die 20.000 liter vloeibaar propaan vervoerd, heeft dus bijna 5 miljoen liter gasvormig propaan bij zich. Erg efficiënt dus! De verbrandingswaarde van propaan in liters is 26,01 MJ per liter. Dit is dus aanzienlijk minder dan wanneer het gasvormig is. Gelukkig wordt propaan alleen in liters opgeslagen en wel gasvormig gebruikt. Wanneer men 35,17 deelt door 26,01 is de uitkomst 1,35. Dit betekent dat 1 m3 aardgas gelijk staat aan 1,35 liter propaan.

Tot slot, aardgas en propaan bestaan nooit voor 100% uit dezelfde stof. Dit omdat het beide natuurproducten zijn. Er kan altijd een zeer lichte afwijking in de samenstelling zitten, waardoor de verbrandingswarmte ook verschilt. Hierdoor kunnen de uitkomsten licht afwijken en schommelt de uitkomst tussen de 1,30 en 1,38 liter propaan met kuub aardgas.

Benegas

Al ruim 91 jaar is Benegas actief in de energie/propaanbranche.

Met een aanwezigheid in Nederland, België en Noordrijn-Westfalen hebben wij een breed netwerk van area managers en een grote vloot vrachtwagens. Wij ontzorgen u op energiegebied met een klantenservice, technische dienst en een online platform. Hierin kunt u uw verbruik en tankstand zien, eventueel zelf bestellingen doen en al uw rekeningen en technische documenten raadplegen.

Naast kleine particuliere gebruikers leveren wij ook veel aan grote commerciële partijen met standaard gastanks tot 40.000 liter. Voor industriële grootverbruikers kunnen wij zelfs tanks aanbieden tot 250.000 liter. Wij regelen niet alleen het plaatsen en vullen van uw tank(s) maar ook alle verplichte technische keuringen. Verder bieden wij ook de mogelijkheid om de tank ondergronds te plaatsen. Elke klant is uniek en daarom bieden wij u een op maat gemaakte oplossing voor uw energievraagstuk.

Geïnteresseerd?

Tijdens een vrijblijvend én kosteloos gesprek met een area manager kunnen de mogelijkheden allemaal worden doorgesproken en worden gekeken naar de kosten. Heeft u interesse in een gesprek? Mailt u dan naar info@benegas.com of bel 0800-0229080. Wij verwelkomen u graag als klant.

Stuur direct uw vraag in

Bespaarcheck

U kunt heel makkelijk geld besparen op de energiekosten door over te stappen van olie naar propaan. Propaangas is een schone energiebron voor het creëren van behaaglijke warmte, kookcomfort en warmwatervoorziening.

* Lees meer over minder uitstoot door propaangas.

Doe de bespaarcheck