Malse spareribs van de BBQ

Heerlijk die zomer, hét seizoen om de BBQ uit de schuur te halen en lekker aan de slag te gaan. Een vast stukje vlees op de meeste BBQ’s is de sparerib. In de winkel kun je vele soorten en maten vinden, maar niet altijd is het resultaat even smakelijk. Met een beetje moeite maak je zelf heerlijke malse spareribs van de BBQ. De voorbereiding is eenvoudig, maar neemt wat tijd in beslag. Maar de voorbereiding kun je prima een dag van te voren doen, op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar de spareribs even te grillen op de BBQ. De spareribs zijn zo mals, dat je de botten er zo schoon uithaalt.

Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 5-6 personen. Ieder heeft dan ongeveer twee stukken spareribs, zoals op de foto.

Ingrediënten voor de spareribs

 • ongeveer 2 kilo spareribs
 • 3 tenen knoflook
 • 1 grote ui
 • 6 et ketjap
 • 3 tl gemberpoeder (geraspte verse gember kan ook)
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 blokjes runderbouillon
 • 1 of 2 blaadjes laurier
 • zout
 • 6 et ketjap
 • 4 et honing
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 3 tl gemberpoeder
 • 1 tl sambal

Voorbereiding malse spareribs

De voorbereiding kun je heel goed een dag van te voren doen.

Allereerst moet je bij de meeste spareribs het vlies aan de onderzijde verwijderen. Je kunt dit meestal met een mesje iets los snijden en vervolgens met je handen gemakkelijk van het bot trekken. Afhankelijk van de grootte van de spareribs, snijd ik ze meestal in kleinere delen. Dat werkt wat makkelijker.

Zet een grote (soep)pan op het vuur en voeg gekookt water toe. Hak de ui en de knoflook grof en voeg het toe in de pan. Daarna voeg je de bouillonblokjes, komijn, gember en laurierblaadjes toe. Roer alles even goed door, totdat de bouillonblokjes gesmolten zijn.

Hierna voeg je de spareribs toe in de pan. Voeg daarna net zoveel water toe, totdat de spareribs onder staan.

Breng het aan de kook en laat de spareribs zo’n 2 uur rustig doorgaren. De spareribs zijn klaar als je de botten al aardig loszitten en je ze er zo uit zou kunnen trekken.

Zet het vuur uit en schep de spareribs voorzichtig uit de pan op een bord en laat het afkoelen. Als de spareribs zijn afgekoeld kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren, totdat je de spareribs op de BBQ gaat bereiden.

Marinade voor spareribs

Dit is makkelijk. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en meng goed door. Gebruik een kwastje om de spareribs in te smeren.

Spareribs bereiden op de BBQ

Het mooiste is als je een beetje de temperatuur van de BBQ kunt beheersen. Hiervoor kun je bij veel barbecues schuifjes en/of deksels gebruiken, bij een gas barbecue kan je de temperatuur zelfs zeer nauwkeurig regelen. Daarnaast is het fijn als je de temperatuur van de barbecue kunt aflezen. Mocht je een simpele barbecue hebben, zonder al teveel toeters en bellen, geen probleem! Maar let even goed op en loop niet direct weg bij het vlees. De marinade kan bij hoge temperaturen en onoplettendheid gemakkelijk aanbranden. Is de temperatuur wat lastig te beheersen en is het echt heel warm, dan kun je de spareribs ook afdekken in aluminiumfolie en ze dan op de BBQ bereiden.

Smeer allereerst de spareribs aan beide kanten in met de marinade en zet ze klaar. Ik vind het zelf het makkelijkste om de spareribs in te smeren en vervolgens direct op de BBQ te leggen.

Zorg ervoor dat je een stuk hebt met directe hitte en indirecte hitte. Het fijnste is als je de BBQ op een temperatuur van ongeveer 150 graden kunt krijgen.

Leg de spareribs met de bovenkant naar onder op de directe hitte, voor ongeveer 1 à 2 minuten. Let erop dat het niet te heet is, want dan kan de marinade verbranden. Draai de spareribs dan om en schuif ze naar de kant van de indirecte hitte. Verwarm ze door en bestrijk ze tussendoor nog een keer met de marinade.

De spareribs zijn lekker opgewarmd na zo’n 10 minuten. Haal de spareribs van de BBQ en bestrijk ze eventueel met nog wat marinade.

Wil je meer van dit soort lekkere recepten? Kijk dan op de website Thomas Culinair!