Snel bouwen met alternatieve energievoorziening

Dé oplossing voor netcongestie – Benegas en Schouten Techniek introduceren efficiënte en duurzame energieoplossingen voor appartementencomplex zonder zware nutsaansluiting, deze oplossing kan ook voor andere bouw toepassingen worden toegepast.

In een tijd waarin veel bouwprojecten worden stilgelegd vanwege de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet, hebben Schouten Techniek en Benegas een baanbrekende oplossing geïntroduceerd die de bouw van 96 appartementen mogelijk maakt. Dit innovatieve energiesysteem slaat duurzame energie op en gebruikt deze wanneer er vraag naar is, waardoor de opdrachtgevers semi-onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op energiekosten en versnelt het bouwproces.

Propaangas en mini-WKK’s

Binnen het energiebeheer van het appartementencomplex wordt CO2-gecompenseerd propaangas gebruikt als brandstof voor de mini-warmtekrachtkoppelingen (WKK’s). Deze systemen leveren zowel elektriciteit als warmte aan het complex, wat bijdraagt aan een efficiënte en betrouwbare energievoorziening. Dankzij deze aanpak kan het complex semi-onafhankelijk functioneren van het elektriciteitsnet.

Als alternatief voor CO2-gecompenseerd propaangas kan Benegas ook biopropaan aanbieden.

Vloerverwarming en warmtenet

De appartementen worden verwarmd via vloerverwarming die is aangesloten op een centraal warmtenet. Het warme tapwater wordt opgewekt door lokaal opgestelde warmtepompboilers die eveneens hun energie halen uit dit warmtenet. Dit zorgt ervoor dat de centraal opgestelde energie-opwekkers zeer efficiënt worden ingezet, wat leidt tot een optimale energievoorziening.

Geen zware elektriciteitsaansluiting, wel altijd energie

Een uniek aspect van dit project is de oplossing voor het probleem van netcongestie. Schouten Techniek ontwikkelde een energiesysteem dat duurzame energiebronnen combineert en optimaliseert. Door energiebronnen zoals bodemwarmte, zonnepanelen, warmtekrachtkoppelingen en een accupakket slim aan elkaar te koppelen, is er altijd energie beschikbaar en blijft het warmtecomfort gegarandeerd. Dit systeem maakt gebruik van een mini-aansluiting bij netwerkbeheerder, wat voldoende is voor de energiebehoefte van het complex.

Efficiënt energiebeheer

De slimme koppeling van verschillende energiebronnen zorgt ervoor dat de energievraag en -beschikbaarheid continu in balans zijn. Dit leidt tot een gelijkmatige en efficiënte systeembelasting, ongeacht het moment van de dag of het seizoen. Door het combineren van warmte en elektriciteit wordt de brandstof altijd voor de volle 100% benut, en in sommige gevallen stijgt het brandstofrendement zelfs naar 200%.

Ontdek Onze Duurzame Energieoplossingen!

 

  • Innovatieve energieopslag: Semi-onafhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Kostenbesparing: Verminder energiekosten en versnel het bouwproces.
  • Efficiënte verwarming: CO2-gecompenseerd propaangas en biopropaan opties.

Neem contact op
En ontdek hoe wij jouw project kunnen transformeren!

Opslag van duurzame energie

Duurzame energie wordt opgeslagen in een grote batterij en een thermisch buffervat. Door deze buffers relatief groot te maken, kunnen de opwekkers relatief klein blijven en zeer efficiënt worden ingezet. Dit draagt bij aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van de energievoorziening.

Snelle bouwtijd door modulair bouwen

Een ander opmerkelijk aspect van dit project is de korte bouwtijd op locatie, die slechts ongeveer een half jaar bedroeg. Dit was mogelijk dankzij modulair bouwen. Bovendien zijn de bouwwerken demontabel, wat de gemeente in staat stelde om een tijdelijke vergunning af te geven voor twintig jaar, wat de aanvraagprocedure versneld heeft.

Totaaloplossing door Schouten Techniek en Benegas

Schouten Techniek biedt een totaaloplossing die niet alleen de bouwwereld verrast, maar ook intern voor veel trots en werkplezier zorgt. “Alles wat wij als totaalinstallateur bieden zit in deze oplossing, inclusief klimaatinstallatie, en dat door één partij. Dit is een unieke teamprestatie,” aldus Mike Groot. Het bedrijf uit Zwaag zal ook het technisch beheer en onderhoud van het project verzorgen. Benegas deelt de trots van Schouten op dit unieke project en heeft de opdrachtgever ondersteund met de melding bij de gemeente en de mogelijkheden voor het plaatsen van de propaangastank en de opstelplaats van de tankauto conform de wettelijke regelgeving, waaronder de PGS19 en BAL. Bovendien was Benegas snel en flexibel met het plaatsen van de tank en de beschikbaarheid hiervan.

Oplossing voor toekomstige bouwprojecten

De oplossing van Schouten Techniek biedt een uitweg voor de bouwproblemen veroorzaakt door netcongestie. Exploitatiemodellen tonen aan dat deze aanpak soms zelfs goedkoper is dan conventionele duurzame bouwmethoden met normale energieaansluitingen, vooral als de bouwvertragingen toenemen. Hierdoor kunnen veel bouwplannen weer worden uitgevoerd. “De aanvragen stromen binnen,” aldus Mike Groot. “Als je deze duurzame innovatie ook wilt ervaren, neem dan contact op met Schouten Techniek of Benegas!”

Met deze innovatieve aanpak tonen Schouten Techniek en Benegas aan dat duurzame en efficiënte energieoplossingen mogelijk zijn, zelfs in een tijd van beperkte netcapaciteit. Dit project in Noord Holland is een inspirerend voorbeeld van hoe technologie en slim ontwerp samen kunnen komen om bouwprojecten te realiseren die anders onmogelijk zouden zijn geweest.

Ontdek Onze Duurzame Energieoplossingen!

  • Innovatieve energieopslag: Semi-onafhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Kostenbesparing: Verminder energiekosten en versnel het bouwproces.
  • Efficiënte verwarming: CO2-gecompenseerd propaangas en biopropaan opties.

Neem contact op
En ontdek hoe wij jouw project kunnen transformeren!