Portel Para REDD+ Brazilië

CO2-gecompenseerd gas

Benegas levert enkel CO2-gecompenseerd gas. Hiermee dragen wij bij aan een duurzamere manier van energieconsumptie.

Wij doen dit door te investeren in duurzaamheidsprojecten elders in de wereld. Daar waar nog echt grote impact gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld in Brazilië waar het nu nog grootste regenwoud van de wereld te vinden is. Of in Thailand, waar wij nu ook in een ander duurzaamheidsproject investeren genaamd Kalasin Wastewater Treatment, waarbij luchtvervuiling wordt tegengegaan.

Ons gas is CO2-neutraal doordat wij investeren in Portel Pará REDD+ in Brazilië. REDD staat voor Reducing Emissions from Deforestation and Degradation, oftewel het terugdringen van CO2-uitstoot door het tegengaan van ontbossing en degradatie van bos. Voor ons propaangas investeren wij onder andere in Kariba REDD+ Zimbabwe, een vergelijkbaar project dus!

Portel Pará REDD+ Brazilië

Dit project bevindt zich in het Amazonegebied, het grootste resterende regenwoud op onze planeet. De Amazone staat bekend om zijn verbazingwekkende biodiversiteit; 10% van alle diersoorten leven namelijk in de Amazone, inclusief enkele bedreigde en zeer bedreigde diersoorten. Dit Portel-Pará REDD+-project werkt aan het voorkomen van ongeplande ontbossing in inheemse gebieden. Deze ongeplande ontbossing ontstaan vooral door illegale houtkap en doordat de grond gebruikt wordt voor landbouw.

Deze ontbossing ontstaat doordat men het hout (illegaal) wil verkopen en/of de grond wil gebruiken voor landbouw. Dit wordt tegengegaan door land te beheren in de vorm van een “Private Conservation Reserve”. Dit houdt in dat het gebied privébezit wordt van bijvoorbeeld de organisatie achter REDD+ en dat het monitoren en beheren door lokale dorpsbewoners wordt gedaan. De lokale bevolking bestaat voornamelijk uit kolonisten die bekend staan als “Ribeirinhos”, die langs de rivieren en langs de Igarapés (kleine stroompjes) wonen. Er zijn geen inheemse gemeenschappen in het projectgebied.

Verenigde naties

Daarnaast draagt dit project ook bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo creëert dit project banen in het monitoren en beheren van de gebieden, wordt de lokale bevolking getraind in het duurzaam omgaan met het regenwoud en ondersteund dit project kritieke leefgebieden voor meer biodiversiteit. Al met al zal de hele regio er dus op vooruit gaan!