mazout contre propane

Mazout versus Propaangas

Voor veel mensen is mazout of propaangas niet meer dan een brandstof om het huis mee te verwarmen.

Echter zijn er wel veel verschillende tussen de 2 brandstoffen en de manier waarop we ze gebruiken. We zullen proberen dit in het kort uit te leggen!

Je hebt misschien op onze website al wel gezien dat er strikte regels zijn over waar je wel of geen propaantank mag plaatsen. Je kan dus niet zomaar je mazouttank weghalen en er een propaantank plaatsen. Dit komt omdat er voor een mazouttank voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen voor mogelijke lekkage en de grondvervuiling die dit met zich mee kan brengen. Voor een propaantank is de afstand juist belangrijk. Propaan zakt namelijk nooit in de grond en kan dus ook geen grondvervuiling veroorzaken. Bij lekkage verspreidt het gas zich, dat zwaarder is dan lucht over de bodem, vandaar die afstandseisen tot objecten in de omgeving van de tank.

Wat houdt dit voor jou in:

 • Installatie

  Voor zowel propaangas en mazout is er een unieke cv-installatie nodig. Mocht u gaan kijken voor een nieuwe cv-installatie; vergelijk dan een propaangasinstallatie met een mazoutinstallatie en je zal zien dat de propaangasinstallatie goedkoper is in aanschaf èn in het onderhoud.

 • Onderhoud

  De lagere kosten in onderhoud komen voornamelijk door de schonere verbranding van propaangas in vergelijking met mazout. Hierdoor raakt de installatie minder snel vervuild en gaat hij langer mee.

 • Milieu

  Propaangas is een milieuvriendelijkere brandstof. Bij de volledige verbranding komen slechts onschadelijke waterdamp en koolstofdioxide vrij. Er is niet of nauwelijks sprake van asvorming of stofdeeltjes. Daarnaast heb je met propaangas geen last van bodemverontreiniging.

 • Multifunctioneel

  Propaangas kun je makkelijk gebruiken voor verschillende doeleinden in je huis. Zo kun je natuurlijk verwarmen maar ook koken op propaangas. Met mazout kun je alleen het huis verwarmen. Voor het koken zal je alsnog een gasfles nodig hebben of op elektra moeten koken.

 • Overstappen op aardgas

  Mocht je in de toekomst toch een aardgas aansluiting krijgen dan kan je met een propaangas installatie zo overstappen. Alleen een aanpassing aan de brander is soms nodig, omdat aardgas een minder hoge verbrandingstemperatuur heeft dan propaan. Met een mazout installatie zal er eerst een nieuwe cv-installatie moeten worden geplaatst voor je van het aardgas netwerk gebruik kan maken.

Wil je graag weten of je kan besparen door over te stappen van mazout naar propaangas.

Doe nu de Bespaarcheck

* Lees meer over minder uitstoot door propaangas.