Werken bij Benegas

Voor- en nadelen van het huren of kopen van een gastank

Een gastank huren of kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van het huren of kopen van een propaangastank?

Gastank huren

Bij Benegas worden bijna alle gastanks verhuurd. Dit heeft voor zowel de klant als de leverancier een hoop voordelen en amper nadelen. Hieronder vind je wat de voordelen van huren zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Voordelen huren

Een van de eerste voordelen van huren is dat je geen gastank hoeft aan te schaffen. De prijs van een gastank hangt van veel factoren af, waaronder de grootte. De prijzen beginnen ongeveer bij €1.500 en kunnen flink oplopen. In plaats van deze kostbare investering betaal je een vast bedrag per jaar voor de huur van een gastank. Daarbij is het mogelijk bij Benegas ook een telemetrieset op jouw gastank te krijgen, zo kan je altijd online in MijnBenegas inzien hoeveel gas er nog in de gastank zit. Het is zelfs mogelijk om het gas automatisch te laten leveren, maar je kunt er ook altijd voor kiezen om dit zelf te bestellen.

Bijkomend voordeel van een gehuurde tank is dat je geen omkijken hebt naar de periodieke keuringen en de verlengingsverklaring van de gastank. Ook houden wij de wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten, er verandert namelijk nog wel eens wat.

Nog een voordeel van huren is de toegenomen flexibiliteit. Een gastank staat namelijk in bijna alle gevallen 12 jaar op z’n plek. Gaat je energieverbruik in die 12 jaar aanzienlijk omhoog óf omlaag, dan kan er de behoefte ontstaan aan een andere tank. Bij een huurtank is dat vrij eenvoudig te realiseren. Bij een kooptank zal je de oude moeten verkopen en een nieuwe moeten aanschaffen.

Nadelen huren

Het enige nadeel van het huren van een gastank is dat je een meerjarig contract moet tekenen bij een leverancier. Zo is bijvoorbeeld Benegas ervan verzekerd dat de gemaakte kosten voor het plaatsen en keuren van de gastank gedekt zijn.

Gastank

Gastank kopen

Het is altijd mogelijk om zelf een gastank te kopen. Dit gebeurt in Nederland echter niet veel meer, omdat men inziet dat huren meer voordelen biedt. Hieronder lees je precies wat de voor- en nadelen van het kopen van een gastank zijn.

Voordelen kopen

Het voordeel van een gastank kopen is dat je volledige zeggenschap hebt over de gastank. Uiteraard wel binnen de kaders van de wet- en regelgeving. Daarnaast heb je altijd de vrijheid om gas te bestellen, bij welke leverancier je maar wilt.

gastank

Nadelen kopen

Het kopen van een gastank brengt ook nadelen met zich mee. Te beginnen met de hoge investering die gedaan moet worden voor het aanschaffen van een gastank. Zoals eerder benoemd is, starten de prijzen ongeveer vanaf € 1500 voor een kleine gastank.

Verreweg het grootste nadeel van een gastank kopen is dat je een hoop zelf moet organiseren en regelen. Na het aanschaffen, zal je zelf moeten regelen dat de gastank op de juiste plek geplaatst wordt. Er gelden namelijk minimale afstanden waarop een gastank van bebouwing of de openbare weg moet staan. Daarbij moet je ook zelf zorgdragen dat de gastank zijn periodieke keuringen krijgt. Ook de keuringen van het leidingwerk én de verlengingsverklaring moet je zelf regelen.

Daarbij is er ook nog de wet- en regelgeving die wel eens verandert. Propaangasleveranciers houden dit natuurlijk in de gaten, maar voor een particulier is dit erg lastig. Zo kan het voorkomen dat je, zonder dat je het weet, in overtreding bent.

Daarnaast moet je per bestelling ondervinden welke leverancier op dat moment de laagste prijs heeft. De prijs van propaangas bestaat uit verschillende onderdelen en kan elke dag fluctueren. Meer weten over de prijs voor propaangas? Bekijk dan de propaangasprijs.