Wat is het verschil tussen 30 en 50 mbar?

Naast de verschillende soorten aansluitingen van drukregelaars, is er ook een verschil tussen 30 mbar en 50 mbar drukregelaars.

Graag leggen we je uit wanneer je een 30 mbar of een 50 mbar gasdrukregelaar nodig hebt. Bovendien hebben wij ook nog een 2,5 bar gasdrukregelaar, maar die komt niet veel voor in Nederland.

Het verschil tussen 30 en 50 mbar

De cijfers 30 en 50 staan voor de druk die door de regelaar stroomt. Bij 30 mbar stroomt er 0,03 bar door de gasdrukregelaar en bij 50 mbar 0,05 bar. Mbar staat dus voor millibar.

Waarom is er verschil?

Fabrikanten van gasapparaten bepalen onder welke druk de apparaten optimaal werken. Voorheen werd 50 mbar veel toegepast, maar tegenwoordig is 30 mbar de standaard. Aardgassystemen werken veelal ook op 30 mbar. Toch komt 50 mbar nog steeds voor en dus is het belangrijk om goed te controleren of de juiste gasdrukregelaar is aangesloten, passend bij het apparaat dat er gebruikt wordt.

Het is niet wenselijk om een 30 mbar gaskachel met 50 mbar druk te voeden. De kachel zal hierdoor snel oververhit raken, omdat deze te veel brandstof krijgt. Je verhoogt het vermogen en niet alle apparatuur kan daar tegen. Andersom kan het ook voorkomen dat een koelkast die het best op 50 mbar werkt, niet goed koelt met 30 mbar.

2,5 bar

Een ietwat vreemde eend in de bijt is de 2,5 bar gasdrukregelaar. Deze worden door ons alleen voor de onkruidbranders gebruikt. Zonder deze of met de verkeerde gasdrukregelaar zal de onkruidbrander veel minder goed werken. Het is dus belangrijk om altijd goed te controleren welke gasdrukregelaar bij welk apparaat hoort.

Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop. Wij adviseren daarom om te allen tijde de juiste gasdrukregelaar te gebruiken. Een gasdrukregelaar is relatief goedkoop en gaat 5 à 6 jaar mee. Op de gasdrukregelaar staat wanneer deze geproduceerd is. Bezuinig dus niet op veiligheid en schaf de juiste gasdrukregelaar aan.

Wil je meer weten over gasdrukregelaars? Klik dan op onderstaande knop!

Gasdrukregelaars