Zelf gasflessen vullen

Zelf uw gasfles vullen; doen of niet?

Mag ik mijn gasfles zelf vullen bij het tankstation?  Die vraag krijgen we vaak. Een gasfles zelf vullen is gevaarlijk en onder geen enkele voorwaarde toegestaan. Wij leggen u graag uit waarom dat zo is.

Gas bijvullen volgens de wet

Op 1 januari 2016 is de nieuwe Activiteitenregeling Milieubeheer in werking getreden. In artikel 5.7.1. van deze regeling staat heel duidelijk omschreven wat wel en niet toegestaan is bij LPG-tankstations. Zo is het verboden om gasflessen en wisselreservoirs te vullen bij een tankstation. Dit heeft te maken met het feit dat er op een gasfles geen automatische vulbegrenzer van 80% zit.

Risico’s

Neem geen risico’s en probeer uw gasfles niet zelf te vullen. Zonder vulbegrenzer is de kans groot dat u de fles voor meer dan 80% vult, met explosiegevaar tot gevolg.

Explosie- en brandgevaar

Een gasfles heeft geen vulbegrenzer die voorkomt dat u de fles voor meer dan 80% vult. Het vloeibare propaan in de fles heeft die extra ruimte nodig om te verdampen tot gas of om drukverschillen te compenseren, bijvoorbeeld wanneer de omgevingstemperatuur stijgt. Een te ver gevulde gasfles zal opbollen en openscheuren. In het ergste geval veroorzaakt dit een explosie en brand.

BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion)

Als een gastank onder druk openscheurt, kan het nog vloeibare propaan ineens vrijkomen. Dit verschijnsel staat bekend als BLEVE. Deze krachtige reactie kan de fles als een ongeleid projectiel wegslingeren.

Verlies vloeibaar gas

In plaats van damp kan er ook vloeibaar gas uit de kraan stromen. Omdat LPG de vettige substantie glycerine bevat, kan dit schade toebrengen aan uw apparraten.

Boete

Naast dat het gevaarlijke situaties kan opleveren, is het zelf vullen van een gasfles een milieudelict. Je kan hier dus een boete voor ontvangen. Daarbij keren verzekeraars, bij eventuele ongelukken, niets uit als blijkt dat je tijdens het ongeluk zelf gasflessen aan het vullen was of als blijkt dat dit gebeurd is.

Kies een kunststof gasfles

Een goed alternatief voor de stalen gasfles is de kunststof gasfles. U hoeft deze fles niet zelf te vullen.

  • U kunt de fles in meerdere landen omruilen bij meerdere verkooppunten.
  • Door het lichte gewicht kunt u meerdere flessen meenemen zonder dat het te zwaar wordt.
  • Er is aanzienlijk minder explosiegevaar: bij grote hitte zal een kunststof gasfles niet ontploffen, maar langzaam leegbranden. Door de hoge temperatuur komen kleine gaatjes in de wand van de fles. Het gas komt gelijkmatig vrij en zal bij ontsteking verbranden, zonder BLEVE of ontploffing

Zorgeloos onderweg? Met de kunststof gasfles Benegas Light bent u verzekerd van een veilige, lichte en multi-inzetbare gasfles.