Kunststof gasfles

De Benegas Light is een kunststof gasfles die is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Door kunststof te gebruiken is de gasfles volledig recyclebaar. De binnenwand is uit één geheel gemaakt. Met de glasvezel versterking is een lichte maar toch enorm sterke en veilige constructie ontwikkeld. De kraan wordt beschermd door de kunststof kraag aan de bovenzijde.

Het kunststof is bestand tegen chemicaliën en de UV-coating gaat veroudering van het kunststof tegen. Aangezien het kunststof is, kan het niet roesten. Door de handige vormgeving is de gasfles makkelijk stapelbaar. Dit tezamen maakt het dé nummer 1 kunststof gasfles*!

* Benegas is dé grootste verkoper van kunststof gasflessen in Nederland en België

Composiet flessen

Productie en techniek

Veiligheid staat ook bij het productieproces hoog in het vaandel. Bij de vervaardiging van deze gasfles van kunststof verloopt het gehele productieproces volautomatisch en wordt met computergestuurde robots uitgevoerd. Hierdoor worden zeer kleine toleranties gedurende het gehele productieproces aangehouden.

Benegas Light is uitvoerig getest en voldoet aan de CEN 12245, TPED en ADR/VLG en draagt tevens het internationale “π” PI-keurmerk (0036-018/02D). De keurtermijn is voor Benegas Light door de TÜV-SÜD Industrie Services gesteld op 15 jaar. Een bewijs dat de hoogste officiële en toonaangevende autoriteiten op dit gebied ook overtuigd zijn van de betrouwbaarheid en veiligheid van de Benegas Light.

Een stalen gasfles bij brand

Bij stalen gasflessen zal indien de temperatuur in de buurt van de fles sterk oploopt, bijvoorbeeld bij een brand, het gas in de fles gaan uitzetten. Indien dit proces niet door het koelen van de fles gestopt wordt, kan dit dusdanig extreme vormen aannemen dat er een hydraulische kracht op de wand van de fles uitgeoefend wordt. Hierdoor zal in veel gevallen de fles eerst vervormen (uitzetten) en vervolgens scheuren of openbarsten. De inhoud, die in vloeibare vorm in de fles zit, zal dan ineens vrijkomen. Dit verschijnsel wordt een BLEVE (Boiling Liquid Expansion Vapour Explosion) genoemd. Dit verschijnsel is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een spreekwoordelijk ongeleid projectiel weggeslingerd wordt. Bij een brand vormt dit een ernstige bedreiging voor hulpverlenend personeel.

Fles_staal

De kunststof gasfles bij brand

De Benegas Light fles toont een geheel ander gedrag bij brand. Uitgaande van sterke opwarming zal niet alleen het gas in de fles sterk doen uitzetten, maar ook zal het materiaal “zachter” worden. De combinatie druk en temperatuur zorgt ervoor dat er minuscuul kleine gaatjes in de wand van de fles komen, hierdoor blaast de fles af. Het gas dat vrij komt zal verbranden maar er vindt geen BLEVE plaats. Er is dan sprake van een zelfregulerend gedrag, oftewel “gecontroleerd uitbranden”. Brandtests in een speciale opstelling laten zien dat de fles niet volledig uitbrandt, maar gewoon blijft staan in de houder. Ook de kunststof buitenmantel is na de brandtest verdwenen, echter de cocon van de kunststof gasfles, die uit één geheel is vervaardigd, staat nog steeds.

Onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.