Veelgestelde vragen

Benegas Light is dé kunststof gasfles die zeer populair is bij caravanners, camperaars en iedereen die van gezellig buiten recreëren houdt.

 • De gasfles is 50% lichter dan een stalen fles.
 • Je ziet precies hoeveel gas er in de fles zit.
 • Geen ontploffingsgevaar: bij brand laat de binnenwand gecontroleerd gas vrij.
 • Dankzij het composietmateriaal roest de gasfles niet.

Staat jouw vraag er niet bij?

Mail je vraag dan naar info@benegas.com of bel naar: +31 (0)341 72 33 50

Toepassingen van de Benegas Light Gasfles

 

Passen de Benegas Light flessen in alle modellen caravans en campers?

Sinds de introductie van de 7,5 kg fles passen Benegas Light flessen probleemloos in de meeste moderne modellen van nagenoeg alle fabrikanten. Bij twijfel is het verstandig om met een lege fles te testen of deze past. Bij een enkele importeur kan het voorkomen dat er een voorgevormde bodem in de disselbak in de weg zit. Om dit op te lossen bestaan er speciale kunststof plaatjes, die daarover geplaatst kunnen worden. Het is niet toegestaan om flessen passend te maken door delen van de kap af te zagen. Bovendien beschadigt de fles hierdoor, het recht op terug ontvangen van statiegeld komt dan te vervallen.

Kan ik de Benegas Light ook aansluiten op mijn gas-BBQ?

Voor deze toepassing is de Benegas Light uiterst geschikt. Je kunt van te voren controleren of je genoeg gas hebt en bovendien laat de kunststof fles geen roestkringen op het terras achter, zoals je vaak bij stalen flessen hebt na vochtvorming. Let wel op dat de Benegas Light fles niet te dicht op het brandende deel wordt geplaatst zodat er geen smeltschade ontstaat. Een 7,5 kg is een goed alternatief als de 10 kg te hoog is. Ook de slang is kwetsbaar voor oververhitting, dus let altijd op bij het plaatsen en aansluiten van de gasfles. Bij ernstige smeltschade van de fles zijn de wettelijk verplichte keurmerken vaak niet meer zichtbaar. Hierdoor kan de fles niet meer worden ingezet en vervalt het recht op terug ontvangen van statiegeld.

Kan ik Benegas Light ook gebruiken op de boot?

De specifieke eigenschappen als: geen roestvorming, geen beschadiging aan boot, licht in gewicht en makkelijk te tillen, spreken bootbezitters aan. Ook de veiligheid aan boord speelt een belangrijke rol bij de keuze voor de Benegas Light. Door het gebruik van het materiaal en de constructie is de fles veiliger ten opzichte van stalen flessen voor wat explosiegevaar betreft. Specifieke gebruiksregels voor de nautische sector worden verstrekt door de Watersportbond.

Is de Benegas Light ook op de wintersport te gebruiken?

De Benegas Light fles is altijd gevuld met propaan. Propaan heeft de voordelige eigenschap dat het ook bij extreem lage temperaturen tot circa -40 graden Celsius nog prima verdampt, in tegenstelling tot butaan! Het gebruik van Benegas Light wordt gegarandeerd tot een temperatuur van -20 graden Celsius. De Benegas Light kan dus ook uitstekend gebruikt worden voor wintersport.

Kan Benegas Light worden aangesloten op een terrasheater?

In principe kan Benegas Light worden aangesloten op alle terrasheaters die op gas werken
Doordat Benegas Light in verschillende formaten beschikbaar is, is er altijd een gasfles die in je terrasheater past.

Heb je een kleine terrasverwarmer? Kies dan voor de 5 kg fles. Heb je grote terrasverwarmer? Dan adviseren wij de 10 kg Benegas Light. Ook kan je bij de aanschaf van je terrasheater kijken naar het vermogen dat hij nodig heeft.

Kan ik Benegas Light ook gebruiken om onkruid te verdelgen?

Onkruid verdelgen is een gemakkelijk klusje met onkruidbranders op propaangas.

Benegas Light is uiteraard aan te sluiten op een onkruidbrander en binnen een mum van tijd is je oprit of terras weer onkruidvrij!

Onkruidbrander Gasfles

Over statiegeld

Wanneer je alles wilt weten over het registratiebewijs, het inleverbewijs en de kassabon ga dan naar deze pagina.

Waarom is Benegas Light geen koopfles?

Het statiegeldsysteem is veel klantvriendelijker. Wanneer je als consument stopt met het gebruik en de Benegas Light inlevert, dan wordt het betaalde statiegeldbedrag volledig terugbetaald. In het geval van een koopfles is de gebruiker het bedrag dat voor de fles is betaald kwijt.

Kan ik meerdere flessen tegelijk aanmelden?

Bij registratie kan per unieke code één fles worden aangemeld. Bij meerdere flessen wordt een gelijk aantal aanmeldleaflets met unieke code uitgegeven. Ieder fles wordt dus apart aangemeld. Zo kunnen de flessen op verschillende tijdstippen worden ingeleverd en het statiegeld worden teruggevraagd.

Moet ik het statiegeldbewijs meenemen als ik een lege fles ga omwisselen voor een volle?

Het statiegeldbewijs hoeft niet te worden meegenomen. Bij omwisselen van een lege voor een volle fles wordt alleen de vulling betaald. Het statiegeldbewijs blijft geldig bij omwisseling ongeacht de duur van het gebruik van de fles.

Blijft het statiegeldbewijs geldig als ik naar een andere flesmaat overstap?

Bij het wisselen van maat hoeft het statiegeldbewijs niet te worden ingestuurd en er hoeft geen nieuwe aanmelding te worden gedaan voor de andere maat fles. Het statiegeldbedrag is voor alle maten gelijk, namelijk € 40. Op het moment dat de fles bij beëindiging van het gebruik wordt ingeleverd wordt vermeldt om welke maat het gaat.

Hoe kom ik aan een statiegeldbewijs als ik de fles niet zelf heb gekocht en geregistreerd?

Statiegeld van flessen die zijn overdragen (b.v. geschonken of bij (door)verkoop van caravan) wordt alleen vergoed als er een statiegeldbewijs, aankoopbon en schriftelijk verklaring van de oorspronkelijke aanmelder wordt overlegd. Neem contact op met onze klantenservice, zij kunnen helpen indien de informatie beschikbaar is om de fles over te dragen.

Wat moet ik doen om mijn statiegeld terug te krijgen?

Het statiegeld bedrag ontvang je van Benegas op je bankrekening je een inlevering gedaan hebt bij de Benegas Online Registratie.
Meer hierover vind je hier.

Waarom moet ik bij beëindiging de fles inleveren bij een officieel Benegas Light verkooppunt?

Uitbetaling van het statiegeldbedrag kan alleen gegarandeerd worden als de fles wordt ingeleverd bij een officieel Benegas Light verkooppunt. Benegas is er dan zeker van dat de fles, die haar eigendom is, via het officiële kanaal weer terug komt. Er zijn ruim 1.000 officiële verkooppunten, die vermeld staan op de Flessenzoeker. Als het verkooppunt niet op de Flessenzoeker staat kunt u contact opnemen met onze klantenservice op info@benegas.com.

Geldt de statiegeldregeling op flessen die zijn aangeschaft in het buitenland?

Voor flessen die in het buitenland zijn aangeschaft met een buitenlands statiegeldbewijs kan het statiegeld niet in Nederland worden teruggevraagd. Voor het terugvorderen van het statiegeld moeten deze flessen worden ingeleverd in het land van herkomst. Benegas Light is alleen verkrijgbaar in Nederland en België. Omwisselen in het buitenland is niet mogelijk. Buitenlandse flessen worden niet omgeruild voor Benegas Light flessen.

Is een statiegeldbewijs op naam van BP Gas met een statiegeldbedrag van €75,- nog geldig
 • De Benegas Light 10 kg gebruiker blijft te allen tijde recht houden op teruggave van het volledige statiegeldbedrag van € 75,-. Dit bedrag staat als zodanig vermeld op het statiegeldbewijs.
 • De Benegas Light 5 kg gebruiker ontvangt € 55,-. Verdere afschrijving volgens de “oude” regeling vervalt.
 • Statiegeldbewijzen die op naam van BP Gas zijn uitgegeven behouden hun geldigheid; het statiegeld zal door Benegas worden uitgekeerd.

Over omwisselen en inruilen


Kan ik een beschadigde fles omwisselen?

Bij zwaar beschadigde flessen zijn de wettelijk verplichte keurmerken vaak verdwenen of onleesbaar. Hierdoor kunnen de flessen niet meer worden ingezet en vervalt het recht op statiegeld. Bij omwisselen wordt een lege zwaar beschadigde fles wel ingenomen, maar voor de volle fles zal opnieuw statiegeld betaald moeten worden. Met een nieuw uitgegeven aanmeldleaflet zal de fles aangemeld moeten worden onder de nieuwe unieke code.

Waarom kan Benegas Light alleen worden omgeruild en niet worden bijgevuld?

Dit heeft vooral met veiligheid te maken. Gas is en blijft een brandgevaarlijk product en Benegas stelt zich verantwoordelijk dat de gebruiker van een Benegas Light fles altijd een perfect veilige fles ontvangt, die gekeurd is en volgens de regels gevuld met het juiste product. Dit kan alleen gegarandeerd worden door in eigen beheer de flessen te vullen, te controleren en alle vereiste checks uit te voeren bij iedere vulbeurt.

Wat doe ik met het gas als er nog bijvoorbeeld 2 kg in zit?

Als er nog een restje gas in de fles zit dan is dit zichtbaar en kan dit gas eerst worden opgebruikt voordat de lege fles wordt omgeruild voor een volle Benegas Light. Om nog flexibeler te zijn raden wij aan om 2 Benegas Light flessen in gebruik te nemen. Na het leegmaken van de ene gasfles overgeschakeld kan er dan worden naar de andere, zonder halverwege bijvoorbeeld met een barbecue zonder gas te komen zitten. De lege gasfles kan weer worden omgewisseld voor een volle, die dan weer als reserve fles dient.

Kan ik ook een andere kunststof gasfles omwisselen of inruilen?

Benegas Light kan niet worden omgewisseld voor andere kunststof gasflessen die niet voldoen aan de kenmerken van de Benegas Light: de groene kap met het Benegas Light logo. Er kan geen  statiegeld worden uitgekeerd als de ingeleverde fles niet  aan de specifieke Benegas Light kenmerken voldoet. Flessen met het BP Gas Light logo worden wel omgewisseld en ingenomen.

 

Composiet propaan gasfles kopen
Gasvoornhuis

Meer vragen


Wat moet ik doen bij een noodgeval?

Veiligheid staat bij Benegas Light voorop.
Lees hier alles over veiligheid van de Benegas Light Gasflessen

Mocht er toch iets gebeuren, raak dan vooral niet in paniek en bel Benegas en/of de hulpdiensten.

Benegas

Bij noodgevallen kun je Benegas natuurlijk bellen voor assistentie. Benegas is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het algemene telefoonnummer +31 (0)341 72 33 50.

Hulpdiensten

Afhankelijk van het noodgeval kan de brandweer, ambulance en/of de politie worden gebeld via het Europese alarmnummer 112.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van Benegas Light ten opzichte van staal?
 • De Benegas Light weegt tot 50% minder dan een stalen gasfles met dezelfde inhoud.
 • De Benegas Light is transparant waardoor zichtbaar is hoeveel gas er nog in de fles zit. Nooit meer verrassing dus tijdens het koken of de BBQ.
 • De Benegas Light is comfortabeler bij dragen en verwisselen door zijn ruime handgrepen en afgeronde hoeken van de draagrand.
 • Geen roestvorming mogelijk doordat de fles van kunststof materiaal is.

Wat voor gas zit er in de Benegas Light?

Benegas Light wordt gevuld met propaan. Propaan heeft de voordelige eigenschap dat het ook bij extreem lage temperaturen tot circa -40 graden Celsius nog prima verdampt.

Hoe veilig is de Benegas Light?

Het kunststof kan niet roesten. De fles is geschikt voor omgevingstemperaturen tot wel 70 ⁰C (zie test certificaat van TÜV). Mocht de fles toch heter worden, bijvoorbeeld in geval van een brand, dan wordt het kunststof tussen het geweven nylon zacht en kunnen hierin kleine (micro)gaatjes ontstaan waaruit het propaangas kan ontsnappen. Dit gas verbrandt dan en zo loopt de gasfles langzaam leeg zonder dat deze kan openscheuren (exploderen). Door de controles die worden uitgevoerd bij het vullen van de gasfles, mag Benegas een herkeuringstermijn van 10 jaar toepassen. Als kenmerk van het vullen door of namens Benegas wordt in het geregistreerde vulbedrijf de fleskraan verzegeling met ons logo geplaatst.

Wat is de aanbevolen temperatuur voor opslag en gebruik?

De fles is geschikt voor omgevingstemperaturen tot wel 70 ⁰C (zie test certificaat van TÜV). De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 40 ⁰C. Bij 40 ⁰C of meer kan het kunststof blijvende schade oplopen.

Welke drukregelaar heb ik nodig voor de Benegas light?

Dat hangt af van de inlaatdruk die de applicatie vraagt waarop de gasfles wordt aangesloten. Deze informatie zal vermeld staan in de handleiding van de BBQ, terrasverwarmer, onkruidbrander etc. Vaak wordt een 30 Mbar regelaar gebruikt, deze voldoet in de meeste gevallen. Bezitters van caravans en campers maken vaak gebruik van automatische omschakelaars van Truma voor toepassing op 2 flessen. Bij de Truma Duomatic is een speciaal verlengstukje nodig. Let op bij de aansluiting: De regelaar moet afdichten op het rubber in de fleskraan, of een rubberring in de regelaar. Stevig hand vast aandraaien volstaat voor een gasdichte aansluiting dankzij het aanwezige rubber. Controleer na montage de aansluiting op de fleskraan altijd op lekkage, bijvoorbeeld met behulp van sop: afwasmiddel opgelost in water.”

Wat weegt de Benegas Light?
 • De 10 kg Benegas Light heeft een leeggewicht van 5,3 kg.  Gevuld weegt de fles dus 15,3 kg wat in vergelijking met een volle stalen fles met vergelijkbare inhoud tot ruim 11 kg lichter is.
 • De 7,5 kg Benegas Light heeft een leeggewicht van 4,1 kg. Gevuld weegt de fles dus 11,6 kg wat in vergelijking met een volle stalen fles met vergelijkbare inhoud tot ruim 6 kg lichter is.
 • De 5 kg Benegas Light heeft een leeggewicht vanaf 3,8 kg. Gevuld weegt de fles dus 8,8 kg, wat in vergelijking met een volle stalen fles met vergelijkbare inhoud tot ruim ruim 3 kg lichter is.

Waarom worden gasflessen nooit volledig gevuld?

Benegas Gasflessen worden altijd rond de 85% gevuld. Dit wordt uit veiligheidsoverwegingen gedaan.

Meer informatie

Het is heel belangrijk dat gasflessen nooit volledig gevuld worden. Mocht de temperatuur van de gasflessen namelijk stijgen, dan zet het vloeibaar gas uit. Gas zet tot wel 10 keer meer uit dan water en heeft dus die ruimte nodig. Deze ruimte wordt de dampruimte genoemd.

Het is dus niet toegestaan gasflessen volledig te vullen met vloeibaar gas, omdat er dan geen dampruimte overblijft. Er wordt daarom dan ook een veiligheidsruimte (de dampruimte) aangehouden van ongeveer 15%. Het overvullen van gasflessen kan ertoe leiden dat de druk in de gasfles zo erg toeneemt, dat er gaatjes ontstaan in de buitenwand. Dit kan natuurlijk nare gevolgen hebben!

Wisselen

Wissel jouw fles daarom áltijd om bij een officieel verkooppunt, zo heb je altijd een veilig fles. De fles herken je aan het Benegas zegel om de gaskraan. Zo ben je verzekerd van een gekeurde, veilige en juist bijgevulde gasfles. Het ergens anders zelf bijvullen of laten bijvullen is bovendien bij wet verboden.

Op zoek naar verkooppunten om je lege gasfles om te ruilen? Kijk dan naar onze verkooppunten.

Waarom worden gasflessen nooit volledig gevuld?

Waardoor is Benegas Light CO2-gecompenseerd?

Het propaangas in de Benegas Light gasfles wordt gecompenseerd. Dit doen we door de CO2-uitstoot waar wij door de verkoop van ons propaan verantwoordelijk zijn te compenseren. Hiervoor schaffen wij “Carbon Credits” aan. Deze credits zijn investeringen in projecten en activiteiten over de hele wereld welke zorgen voor een gelijkwaardige mindering in uitstoot daar.

Neem je verantwoording; Propaan is een fossiele brandstof, wij adviseren om zuinig om te gaan hiermee.

Stuur direct uw vraag in

Onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.