Hoeveel mag mijn caravan wegen

Hoeveel mag mijn caravan wegen?

Hoeveel de caravan mag wegen hangt van een hoop factoren af. Hoe zwaar de auto is, hoeveel de auto kan trekken, hoe hoog de technische maximummassa is en welk rijbewijs de bestuurder heeft. Heb je een camper en ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden qua gewicht? Lees dan dit artikel.

Rijbewijs

Als eerste het rijbewijs. Wanneer je een B-rijbewijs hebt, dan is dat altijd voldoende als de caravan met belading (dus inclusief laadvermogen) niet meer weegt dan 750 kg. Elke caravan onder de 750 kg mag je trekken, ook als het totaal samen met de auto boven de 3.500 kg uitkomt. Bijvoorbeeld als de auto al 3.000 kg weegt, al komt dat niet veel voor.

Is de caravan zwaarder dan 750 kg dan heeft deze een eigen gele kentekenplaat. Maar ook dan is een B-rijbewijs voldoende, zolang de toegestane maximale massa van de caravan, plus de toegestane maximale massa van de auto, bij elkaar opgeteld, niet meer dan 3.500 kg is. Het gaat er hierbij echt om wat er ‘op papier’ staat! Wanneer de caravan en de auto samen minder dan 3.500 wegen, maar de toegestane maximummassa is hoger dan 3.500, dan mag er niet met een B-rijbewijs worden gereden in deze combinatie. Let op: je kunt de toegestane maximummassa van een caravan administratief laten verlagen om zo binnen de 3.500 kg te blijven. Dit dient gedaan te worden bij het RDW.

Wanneer de bestuurder een BE-rijbewijs heeft, dan mag de toegestane maximale massa meer dan 3.500 kg wegen.

Technische maximummassa

Net als een camper heeft een caravan ook een technische maximummassa. De technische maximummassa is het gewicht dat de caravan technisch gezien aankan. Dus eigenlijk is al het gewicht waarmee je de technische maximummassa overschrijdt onveilig, omdat de caravan er niet op gebouwd is.

Trekgewicht auto

Alle moderne caravans hebben een oplooprem. Om te bepalen wat het trekgewicht van de auto is, moet je dus op je kentekenbewijs kijken naar “Techn. max. massa AHW (geremd)”. De caravan mag nooit zwaarder zijn dan dit gewicht.

Gewicht auto

Tot slot is het gewicht van de auto van belang om te bepalen hoe zwaar de caravan mag zijn. Dit zijn echter richtlijnen en hebben dus geen wettelijke basis en bovendien verschilt deze ook nog wel eens.

De gewichtsverhouding wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager dit percentage, hoe beter. Hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan, hoe gemakkelijker de auto de caravan ‘de baas’ blijft als de caravan zou gaan slingeren. Wanneer de caravan zwaarder dan de auto is, dan heeft de caravan meer invloed op de koers van de auto. In geval van een onverwachte stuurbeweging of windvlaag heeft de auto dan minder overwicht om de caravan in toom te houden. Een lichtere caravan rijdt niet alleen veiliger maar ook veel comfortabeler en meer ontspannen.

De richtlijn geeft aan dat caravans nooit zwaarder mogen zijn dan de auto. Daarnaast wordt er ook aangegeven dat onervaren caravanrijders beter onder de 75% kunnen zitten. Wanneer de auto dan 1.500 kg weegt, mag de caravan dan maximaal 1.125 kg wegen. Meer ervaren caravanrijders kunnen de caravan ongeveer 75 tot 80 procent van het gewicht van de auto laten wegen.

Te zwaar! Wat nu?

Veel caravanbezitters nemen twee gasflessen mee op vakantie om op te koken, te verwarmen of op mee te barbecueën. Wist je dat Benegas Light tot wel 11 kilogram lichter kan zijn dat een stalen gasfles met vergelijkbare inhoud? Bij twee gasflessen is dat verschil dus al 22 kilo! 22 kg is vergelijkbaar met een grote koffer en is bijna evenveel als een elektrische fiets. Dat scheelt dus behoorlijk!

Daarnaast heeft Benegas Light nog meer voordelen! Zo kun je zien hoeveel gas er nog in de gasfles zit. De gasfles roest bovendien ook niet, omdat deze gemaakt is van kunststof. Geen nare roestplekken meer in de disselbak dus.