Wat zijn slangpilaar, tule en wartel aansluitingen?

Er zijn verschillende manieren om je gasapparaten goed aan te sluiten op je gasfles. Het is echter niet altijd zo dat alles altijd automatisch op elkaar aan te sluiten is.

Wat zijn nou de verschillende aansluitingen en hoe kun je die uit elkaar houden? Wat zijn slangpilaar, tule en wartel aansluitingen? Dat gaan we in dit artikel uitleggen, zodat je zeker weet dat je een veilige aansluiting hebt. Het gaat hierbij om de aansluitingen op de gasdrukregelaar, gasslangen én gasapparaten. De aansluitingen op de gasfles zijn ook weer anders.

Slangpilaar

De meest eenvoudige aansluiting is een slangpilaar. Dit is een staafje waar je een losse gasslang overheen kunt klemmen. Doordat een slangpilaar is voorzien van ribbeltjes, zal deze er niet direct weer afglijden. Het is echter wel heel belangrijk dat de diameter van de gasslang overeenkomt met die van de slangpilaar, zodat hij wel goed klem zit. Deze diameter staat aangegeven op de slang. Daarnaast is het noodzakelijk om eerst een spanbeugel (ook wel slangklem genoemd) om de gasslang heen te doen om deze vervolgens vast te draaien bovenop de aansluiting. Dit is om de slang extra goed om de slangpilaar te klemmen. Natuurlijk kan een ongeluk altijd gebeuren, wanneer er bijvoorbeeld iets omvalt en er aan de slang getrokken wordt.

Tule

Een tweede type aansluiting is de tule aansluiting. Dit is echter precies dezelfde aansluiting als een slangpilaar. Deze twee benamingen maken het natuurlijk verwarrend en nog verwarrender is dat slangtule ook nog voorkomt als benaming. Slangpilaar, tule en slangtule zijn echter allemaal hetzelfde.

Wartel

Met een wartel zorg je voor een absoluut veilige aansluiting. Hierbij draai je de gasslang vast door middel van schroefdraad. Je hebt hiervoor wel een gasslang nodig met een wartelaansluiting. Hoewel deze slangen een iets hogere aanschafprijs hebben, is dit wel de meest veilige optie. Ook tussen wartels zitten nog verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld 1/4e en 3/8e schroefdraad. Het verschil zit hem in de “dikte” van het schroefdraad. Zorg er dus voor dat je gasslang over dezelfde schroefdraad beschikt als de apparatuur waar je hem op aan gaat sluiten, anders gaat het niet passen.

Wartel – slangpilaar

Het zou kunnen dat je onkruidbrander standaard een wartel als aansluiting heeft. Als je dan een gasdrukregelaar en/of slang zonder wartelaansluiting hebt, kun je een koppelstukje gebruiken om er een slangpilaar van te maken. Zo kan je alsnog de gasdrukregelaar aansluiting op de onkruidbrander. In dit geval draai je het koppelstuk over de wartel en ontstaat er een slangpilaar aansluiting. Van een slangpilaar kan je daarentegen geen wartelaansluiting maken. Wij adviseren wel altijd om, als het kan, een wartelaansluiting te gebruiken.

Veiligheid

Bij Benegas staat veiligheid hoog in het vaandel. Check daarom altijd na het aansluiten of de verbindingen gasdicht zijn. Dit kan met de GasStop. De GasStop blokkeert verder ook meteen de gastoevoer bij een groot lek. Je kan ook een sopje maken om de verbinding te checken. Doe wat sop op de verbinding en als er bellen ontstaan, is de verbinding niet gasdicht. In dat geval dient de verbinding opnieuw vast gemaakt te worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over gasdrukregelaars of over gasslangen? Bekijk dan de blogs die we daarover hebben geschreven!

GasdrukregelaarsGasslangen