Hoe kan ik gasflessen vervoeren?

Voor het vervoeren van gasflessen zijn voor particulieren geen wetten opgesteld.

Het belangrijkste is dat je jezelf én anderen niet in gevaar brengt! Het is dus verstandig onderstaande tips door te nemen, voor als je een gasfles meeneemt in de auto of aanhanger. Het veroorzaken van gevaar voor anderen is overigens wél strafbaar.

Meer informatie

Tip 1: zet gasflessen rechtop

Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.

Tip 2: zet gasflessen vast

Een gasfles kan het best vastgezet worden tijdens het vervoeren. In een aanhanger kan dat bijvoorbeeld met een spanband. In de auto zou je een gasfles in de gordel kunnen zetten. Het is afhankelijk van het vervoersmiddel hoe je dit het beste kan doen.

Tip 3: niet in de zon of bij warmtebronnen

Zet een gasfles niet in de volle zon. Dit geldt natuurlijk ook voor warmtebronnen. Zeker in de zomer kan de temperatuur in een auto snel oplopen als deze in de volle zon staat. Wat ook zeker onverstandig is, is roken in de auto met een gasfles erin!

Tip 4: gaskraan dicht en alles ontkoppeld

Zorg dat elke gaskraan dichtgedraaid is, vóór je de gasfles gaat vervoeren. Verwijder ook de drukregelaar, gasslang en apparaat dat erop aangesloten is. Doe dit voor de zekerheid ook met lege flessen.

Helemaal veilig te werk gaan? Draai dan een gasfleskraan beschermdop op de gaskraan. Zo kan er absoluut geen gas ontsnappen, zelfs niet als je de gaskraan niet dicht hebt gedraaid.

Tip 5: geen kinderen of (huis)dieren in de buurt

Voorkom dat kinderen en/of (huis)dieren bij de fles kunnen komen. Kinderen kunnen de gaskraan per ongeluk open draaien, met alle mogelijke gevaren van dien. Kinderen, maar ook (huis)dieren kunnen de gasfles ook doen omvallen, ook dat kan nare gevolgen hebben.

Tip 6: ventilatie tijdens het vervoeren

Controleer de gasfles voor vertrek op beschadigingen. Tijdens het vervoer is ventilatie belangrijk. Op een aanhanger staat een gasfles natuurlijk het best, maar in een auto kan het verstandig zijn om voor doorstroming van lucht te zorgen. Hierdoor zal eventueel ontsnapt gas zich minder snel ophopen.

Onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.