Caravan gasfles

Veilig op pad met de gasfles

Waar moet je rekening mee houden als je op vakantie gaat met je camping gasfles?

Met een aantal handige tips over veiligheidsmaatregelen proberen wij een handje te helpen met de voorbereidingen.

  • Ventilatie

Vaak staat de gasfles niet alleen in de disselbak. Dat is helemaal niet erg als er maar genoeg ruimte is om te ventileren. Mocht er wat gas vrijkomen of ontsnappen dan kan dit in ieder geval worden afgevoerd. Als dit niet gebeurt blijft het gas hangen in de disselbak en brengt dit een behoorlijk gevaar met zich mee. Daarnaast moet je de caravan gasfles altijd rechtop zetten en zekeren.

  • Drukregelaar

Vervang iedere 5-6 jaar uit voorzorg de drukregelaar. Dan weet je zeker dat alles veilig is. Daarnaast is een drukregelaar niet al te prijzig, bespaar dus niet op veiligheid.

  • Onderhoud

Dit klinkt misschien heel erg voor de hand liggend, maar is van groot belang! Laat de gasleiding regelmatig controleren. Als er roest of andere aanslag zichtbaar is, laat de gasleiding dan vervangen. Je kunt ook bij BOVAG-garages een grote beurt laten uitvoeren aan je caravan of camper. De gasleidingen worden daar namelijk in meegenomen.

  • Ruik je gas?

Maak gebruik van een GasStop! Heb je die niet? Pak er dan een sopje bij en spuit deze rond de aansluitingen waar je de gaslucht ruikt. Wacht even en als de aansluiting inderdaad lekt zullen er zich al snel belletjes voordoen rond de aansluiting. Zorg ervoor dat je het gas uitzet en de  aansluiting vernieuwt. Als alles is vervangen controleer je de aansluiting opnieuw met het sopje.

  • Kunststof gasfles

Kies voor een kunststof gasfles. Deze flessen hebben veel voordelen. Met de Benegas Light gasfles kun je makkelijk een extra koffer mee nemen, omdat hij een stuk lichter is in gewicht. Je kan in een oogopslag zien hoeveel gas er nog in de fles zit en hij laat geen roest achter in je disselbak. Ook is de kunststof gasfles een stuk veiliger.  De fles zal namelijk in een open vuur situatie niet exploderen, maar gelijkmatig uitbranden. Hierdoor is het een stuk veiliger mocht er iets verkeerd gaan.

  • Warmte

De Benegas Light fles is geschikt voor omgevingstemperaturen tot wel 70 ⁰C. Mocht de fles heet worden, bijvoorbeeld in geval van een brand, dan wordt het kunststof tussen de nylon-wevingen zacht en kunnen hierin kleine micro-gaatjes ontstaan, waaruit het propaangas kan ontsnappen. Dit gas verbrandt dan en zo loopt de gasfles langzaam leeg zonder dat deze kan openscheuren (exploderen).

  • Rijden met de gasfles

Hoewel het in veel landen niet tegen de wet is om je gasfles open te laten tijdens het rijden voor de koelkast of kachel, raden wij het wel af. Hierdoor is er namelijk altijd kans op ontsteking, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn als je bijvoorbeeld gaat tanken of er een ongeluk zou gebeuren met de caravan of camper. Dus sluit je fles voor vertrek altijd af! Safety first.

Hopelijk helpen deze aanbevelingen je veiliger op vakantie te gaan! Mocht je nog goede tips of tricks hebben dan horen we ze natuurlijk graag. Check voor vertrek ook altijd even de 10 gouden regels. Fijne vakantie!