Hoeveel mag een camper wegen

Hoeveel mag mijn camper wegen?

Op vakantie gaan met een camper vraagt om een gedegen voorbereiding. Je wilt immers niet met de camper langs de weg komen te staan of erachter komen dat je belangrijke spullen thuis bent vergeten. Je hebt dan ook wat gereedschap, reserveonderdelen en extra spullen ingepakt, maar wat weegt je camper nu inmiddels? En misschien nog wel belangrijker: hoeveel mag mijn camper wegen?

Uit onderzoek van NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) blijkt dat veel camperaars niet weten hoeveel de camper weegt. Terwijl het wel belangrijk is, niet alleen omdat het een boete kan opleveren, maar ook omdat het onveilig is. Bovendien keren bijna alle verzekeraars niet uit als blijkt dat de camper overbeladen is geweest. In dit blog zullen we uitleggen waar je op moet letten bij het beladen van je camper.

De risico’s

De risico’s bij overbelading zijn legio. Allereerst de veiligheid, zo is de remweg langer wanneer deze overbeladen wordt. Daarnaast wordt de camper instabieler, omdat de vering en de assen er niet op berekend kunnen zijn. Ook de banden kunnen een bepaald gewicht aan, overbelading kan tot klapbanden leiden.

Daarnaast kan overbelading ook tot een boete leiden. Daarbij kan de verbalisant ook nog eisen dat de camper pas verder mag rijden als het gewicht in orde is. In Nederland liggen de boetes tussen de 120 en 470 euro. In het buitenland gelden andere bedragen en regels. Maar in bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk heb je met een klein beetje overbelading al kans op een fikse bon.

Ook de verzekering kan moeilijk doen, wanneer er sprake is van overbelading. Als na een ongeval blijkt dat de camper te zwaar was, dan keert de verzekering niet uit. In bijna alle polissen staat zo’n clausule.

Er is zelfs de mogelijkheid tot strafrechtelijke vervolging. Wanneer een camper die aanzienlijk overbeladen is een ongeval veroorzaakt, kan de bestuurder vervolgt worden wegens roekeloos rijden.

Te zwaar! Wat nu?

Dan moet er gewicht af. Dat kan op eindeloze manieren, zo kun je loodaccu’s vervangen voor lithiumaccu’s, watertank niet vullen, geen boodschappen meenemen, boeken vervangen voor een e-reader, kritisch kijken naar wat je allemaal meeneemt.

Daarnaast kan je flink wat gewicht besparen door over te stappen op Benegas Light! Benegas Light is namelijk aanzienlijk lichter dan stalen gasflessen. Zelfs vergeleken met aluminium of lichtgewicht staal is Benegas Light een stuk lichter. Een stalen gasfles met ongeveer 10 kilogram gas erin weegt ongeveer 11 kilogram meer dan de Benegas Light met vergelijkbare inhoud. Bij het gebruik van twee gasflessen levert dat dus al snel een besparing van 22 kilogram op! Dat is vergelijkbaar met een flinke koffer, dus dat scheelt wel behoorlijk!

Daarnaast heeft Benegas Light nog meer voordelen! Zo kun je zien hoeveel gas er nog in de gasfles zit. De gasfles roest bovendien ook niet, omdat deze gemaakt is van kunststof. Geen nare roestplekken meer in de disselbak dus!

Massa

Er zijn drie massa’s die belangrijk zijn om te weten. Dit zijn:

  • Massa Rijklaar
  • Technische Maximummassa
  • Toegestane Maximummassa.

Massa rijklaar

De massa rijklaar is het gewicht van de camper, een eventueel meegeleverd reservewiel en gereedschap en een bestuurder van 75 kilogram. Daarnaast wordt een gastank met 90 procent vulling en een 90 procent gevulde schoonwatertank meegewogen.

Technische Maximummassa

De technische maximummassa is het gewicht dat de camper technisch gezien aankan. Dus eigenlijk is al het gewicht waarmee je de technische maximummassa overschrijdt onveilig, omdat de camper er niet op is gebouwd. Veel moderne campers zijn op een chassis gebouwd dat is ingericht op een technische maximummassa van 3.850 of 4.250 kilogram. Ook het remsysteem is daarop berekend.

Toegestane Maximummassa

De toegestane maximummassa is afhankelijk van het rijbewijs. Met rijbewijs B mag je een camper besturen met een Maximum Wettelijk Toegestane Massa van 3.500 kg. Dit maximum is ook inclusief de accessoires, koffers en vakantiegangers. Is de camper zwaarder dan 3.500 kg, maar lichter dan 7.500 kg? Dan is een C1-rijbewijs noodzakelijk. Als de camper zelfs zwaarder is dan 7.500 kg, dan is een C-rijbewijs nodig. Dat een camper zo zwaar is, komt echter niet veel voor. Als je een camper hebt met meer dan 8 zitplaatsen, dan is zelfs een D-rijbewijs noodzakelijk.

Een camper met een technische maximummassa van 4.000 kilogram mag met een B-rijbewijs alsnog niet meer dan 3.500 kilogram wegen. In dit geval kan de camper dus technisch gezien wel zwaarder beladen worden, alleen wettelijk gezien niet.

Waarom wegen?

Het wegen van een camper is echt belangrijk. Het gewicht van de camper, zoals die op het kentekenbewijs staat, is namelijk altijd lager. Dit komt onder andere doordat er later accessoires gemonteerd zijn, zoals een fietsenrek en zonnepanelen. Daarnaast neem je ook nog bagage, water en vakantiegangers mee, waardoor het gewicht flink toeneemt. Een eenvoudige vakantie-uitrusting weegt al snel meer dan € 500 kilogram, dus onderschat dit niet!

Ga met volle vakantie-uitrusting naar de weegbrug, precies zoals je op reis gaat. Of makkelijker nog, ga voordat de reis begint naar de weegbrug. Je weet dan precies wat de camper met vakantiebelading weegt. Als je het jaar daarom iets andere bagage meeneemt, kun je dat eenvoudig apart wegen en bereken je opnieuw het totaalgewicht zonder direct weer naar de weegbrug te hoeven.

De weegbrug

Wegen kan op de diverse keuringslocaties van het RDW. Ook afvalverwerkingsbedrijven stellen hun weegbrug soms open voor camperaars. Tot slot organiseert NKC ook weegdagen, waarbij er mobiele weegbruggen worden ingezet.