De geschiedenis van Benegas!

Al meer dan 90 jaar actief in Nederland en daarbuiten!

Wil jij alles weten over Benegas en hoe wij door de jaren heen zijn veranderd? Dan zit je hier goed! We kennen een rijke geschiedenis met verschillende namen, eigenaren en producten. Hieronder vindt je het gehele verhaal. Veel plezier met lezen!

Op naar 1932!

De start!

Op 12 mei 1932 zag een nieuw bedrijf het levenslicht. Dit bedrijf zal uitgroeien tot het huidige Benegas. Het nieuwe bedrijf werd in Rotterdam ingeschreven onder de naam N.V. Tankopslag en Transport-Maatschappij. Het doel van ons bedrijf toen was de handel, opslag en vervoer van zogeheten ‘petroleumproducten’ maar ook van hout- en koolteerproducten.

1932

LP gas geschiedenis

Nieuwe naam

Na de Tweede Wereldoorlog begint het gebruik van gas als brandstof aan populariteit toe te nemen. Daarom wordt besloten om de naam van het bedrijf te veranderen naar Nederlandse Maatschappij voor Petroleumgassen Benegas N.V. Dit gebeurt in april 1953. Ook in de activiteiten verschuiven wij onze aandacht naar gas. Voortaan gaat het bedrijf zowel vloeibare als vluchtige gassen produceren en verhandelen.

Benegas 1953
 

Plaatsing boltank

In 1965 wordt de bekende boltank van Benegas geplaatst. De 16 meter hoge boltank is sinds 1965 een bekend gezicht voor de Puttenaren. Ook reizigers van en naar het station Putten herkennen aan de bol dat zij op hun bestemming zijn aangekomen. De tank weegt 60 ton en heeft een diameter van 12,5 meter. Door deze enorme omvang had deze tank een inhoud van maar liefst 1 miljoen liter.

1965
Boltank Benegas 1965

De spoorwegen

Het bedrijf wordt in dit jaar een joint venture van Petrofina en BP. In 1966 openen we ook een locatie in Putten naast het station. Dit vanwege de centrale ligging en onze contacten met de NS. Het gas wordt dan nog veel aangevoerd per trein.

Benegas 1966
 Benegas treinen

Volledig bij BP

In 1989 komt Benegas volledig onder BP. Onze activiteiten spitsen zich toe op bulktanks, flessen en drijfgas. In die tijd was er ook nog een vulcentrum op de locatie in Putten. Deze is begin 21e eeuw opgeheven. In 1990 verlaten we de locatie Rotterdam en hevelen alle activiteiten over naar Putten.

Benegas 1989
 Benegas 1989

De 21e eeuw

Begin 21e eeuw is Benegas de eerste op de markt in Nederland met een lichtgewicht kunststof gasfles. Destijds als BP Gas Light, maar inmiddels als de nog altijd populaire Benegas Light gasfles met de bekende groene bovenkant!

Door de afbouw van HFK’s (Fluorkoolwaterstoffen) in spuitbussen neemt ook het gebruik van butaanpropaan als drijfgas enorm toe. Onze drijfgassen worden gebruikt over de hele wereld.

Nadat we al jaren Benegas worden genoemd, verandert in 2010 onze bedrijfsnaam ook officieel in Benegas B.V., tot die tijd was het officieel nog BP Gas.

Benegas 2002

 

BP Gas Light

 

Verwijderen boltank

De flessenvul-activiteiten van Benegas in Putten zijn per 1 januari 2005 verplaatst naar Brussel. Hierdoor zijn twee gastanks, waaronder de bekende boltank, overbodig geworden. De boltank moest dan ook gedemonteerd, ontmanteld en afgevoerd worden.

Om de veiligheid van deze operatie te waarborgen, was door de gemeente Putten een Projectteam samengesteld. Dit team bestond uit specialisten van de brandweer, politie, arbeidsinspectie, gemeentelijke milieu- en bouwafdelingen, BP, Benegas en de betrokken uitvoerders.

2005

Boltank Benegas 2005

 

 

Overname door DCC

In het jaar 2012 gaat Benegas over van BP naar het Ierse DCC. Onder DCC kan Benegas verder doorgroeien in zijn activiteiten. Door de overname verandert de naam BP Light ook in Benegas Light. Behalve organische groei wordt ons bedrijf ook groter door diverse aankopen. Zo wordt in 2013 LP autogas gekocht van BP. Hier worden in 2015 de LPG-activiteiten van Drievorm aan toegevoegd. Met de overname van PTL Energy betreedt Benegas ook de Duitse bulkmarkt. Door onze groei is Benegas tegenwoordig een grote speler op het gebied van kunststof gasflessen, bulkpropaan, stalen flessen voor zakelijk gebruik, LPG en ook de drijfgassen in deo, haarlak en luchtverfrisser. Anno 2018 vind je Benegas behalve in Nederland ook in België en Duitsland en onze drijfgassen in nog veel meer landen.

Benegas 2012

 

 

 

DCC

CO2-gecompenseerd

Sinds begin 2019 is Benegas de eerste propaangasleverancier die volledig CO2-gecompenseerd propaangas levert in zowel gastanks als gasflessen. Dit betekent dus dat al ons propaangas in de gastanks in Nederland, België en Duitsland en het gas in de stalen en lichtgewicht gasflessen volledig CO2-gecompenseerd is. Dit wordt gedaan door het propaan te compenseren met “Carbon Credits”. Dit houdt in dat Benegas in projecten in het buitenland investeert waarbij CO2-gecompenseerd wordt.

2019