gasfles vullen

Zelf je gasfles vullen bij het tankstation?

Een vraag die bij veel consumenten speelt: Mag ik mijn eigen gasfles vullen bij het tankstation. Vanuit veiligheidsoverwegingen is dit in Nederland (en sommige andere landen) verboden. Maar wat zijn de regels en hoe zit het nu precies? Wij leggen het uit in dit artikel!

Nieuwe regelgeving

Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe Activiteitregeling Milieubeheer in werking gesteld. Hierin staan de regels omtrent wat wel en niet mag bij een LPG-tankstation duidelijk uitgelegd.

Zo is het verboden om als particulier gasflessen te vullen bij een tankstation. Dit heeft te maken met het feit dat er op een gasfles geen vulbegrenzer van 80% zit. Hiermee loop je het gevaar dat je de fles tot 100% vult. Een te hoge vulgraad brengt aardig wat risico’s met zich mee.

Risico’s zelf vullen

Wanneer de omgevingstemperatuur van een gasfles stijgt, neemt de druk in de fles ook toe. Als de fles tot 90% of zelfs 100% gevuld is, is er te weinig ruimte voor deze druktoename en kan de fles beschadigd raken. Er bestaat de kans dat de gasfles gaat bollen en na verloop van tijd openscheurt. Wanneer dit gebeurt lekt het gas in de omgeving en is er een grote kans op brandgevaar.

De inhoud, die in vloeibare vorm in de fles zit, zal bij ontploffing ineens vrijkomen. Dit verschijnsel wordt een BLEVE effect genoemd. Dit verschijnsel is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een ongeleid projectiel weggeslingerd wordt.
Een ander risico is dat er in plaats van damp vloeibaar gas uit de kraan stroomt. Daarnaast bevat LPG een vettige substantie (glycerine) die schadelijk kan zijn voor gevoelige apparatuur.

De belangrijkste risico’s zijn:

  • Een gasfles explosie die ontstaat door het overvullen van een fles.
  • Vloeibare afname oftewel het BLEVE effect (boiling Liquid vaperouse Explosion)
  • Niet verzekerd
  • Illegaal
  • Brandgevaar

Een goed alternatief: Kunststof gasfles

Een goed alternatief voor de stalen gasfles is de kunststof gasfles. Deze is vooral geschikt voor vakantie en thuisgebruik en kan in meerdere landen omgeruild worden. Je hoeft deze dus niet zelf te vullen. Doordat het een lichtgewicht gasfles is, is het ook mogelijk om meerdere flessen mee te nemen.

Tevens zijn de gevaren en risico’s bij kunststof gasflessen veel kleiner. Wanneer de druk in een fles toeneemt zal de fles niet exploderen. De combinatie druk en temperatuur zorgt ervoor dat er minuscuul kleine gaatjes in de wand van de fles komen. Hierdoor blaast de fles als het ware af. Het gas komt vrij en zal bij ontsteking verbranden, maar er vindt geen BLEVE plaats zoals bij een stalen fles.