Wat is een overdrukventiel en waarvoor is het?

Op iedere gastank en Benegas Light gasfles zit er eentje: een overdrukventiel, ook wel veerveiligheid genoemd. Wat is het, wat doet het en waarvoor is het nodig? In deze blog gaan we dat uitleggen!

De druk in de tank

Omdat propaangas in vloeibare vorm wordt geleverd, heeft het in de tank verdampingsruimte nodig. Hierdoor heeft het gas de ruimte om van vloeibare naar gas vorm te gaan. Wij vullen de tanks daardoor nooit verder dan 90%, anders zou de druk in de tank te hoog kunnen oplopen. De vuistregel is dat gastanks met een inhoud van < 5.000 liter worden gevuld tot 85% en gastanks met een inhoud van > 5.000 liter worden gevuld tot 90%. Tijdens een warme zomer stijgt de druk in de tank door de warmte en vullen wij uit voorzorg een paar procent minder. Meer informatie hierover vind je hier: “Waarom worden de gastanks nooit volledig gevuld?“.

Kleur maakt het verschil

De druk in de tank moet wel op een bepaald niveau blijven, een gastank mag immers niet oververhit raken. Dit is waarom onze tanks zachtgroen van kleur zijn. Iedere kleur heeft namelijk een unieke mate van warme absorptie. Hoe donkerder de kleur, hoe meer warmte hij absorbeert. De door Benegas gebruikte zachtgroene kleur is een uitstekende warmtewerende kleur. Bovendien staat dit ook leuker in het landschap dan gewoon wit. De tank kan eventueel toenemende druk overigens prima weerstaan. Mocht de druk toch té hoog oplopen, dan treedt de beveiliging in werking. Hier komt het overdrukventiel, ofwel veerveiligheid bij kijken.

Hoe werkt het overdrukventiel?

Veerveiligheid is een mechanische beveiliging die voorkomt dat de druk in een installatie te hoog oploopt. Zoals de naam al verklapt zit hier een veer in. Hier zit een klep aan verbonden, die open kan. De veer kan worden opgespannen door een instelschroef boven de veer. De veerkracht is bepalend voor de druk waarbij de klep zal beginnen te openen. De klep opent zodra de druk de vooraf ingestelde waarde overschrijdt en voert vervolgens voldoende gas af zodat de druk terugkeert naar de normale waarde. Dit wordt afblazen genoemd. De klep opent dus als de druk van het gas naar boven vanuit de tank groter is dan de druk door de veer naar beneden. Als er voldoende gas is afgeblazen zal de klep ook uit zichzelf weer dicht gaan. Een veerveiligheid is dus een hele belangrijke veiligheidsfunctie in de installatie!

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.