Gasslang linksdraaiende wartel

Alles over de gasslang voor Benegas Light

Welke gasslang heb ik nodig? Hoelang gaat een gasslang mee? Dit zijn vragen die wij regelmatig krijgen en hier willen we natuurlijk graag duidelijkheid over scheppen!

Welke gasslang

Welke gasslang je moet gebruiken, hangt af van waarvoor je deze wilt gebruiken. In combinatie met Benegas Light, kan je het beste kiezen voor een oranje slang. Er bestaan ook zwarte en gele gasslangen, maar die zijn minder of zelfs niet geschikt voor Benegas Light. Wil je meer weten over deze andere slangen? Check dan de FAQ.

De oranje gasslang is geschikt voor onder andere gasbarbecues, onkruidbranders, kachels, terrasheaters, grasmaaiers en aggregaten.

Aansluiting

In principe zijn er drie aansluitingen mogelijk op de oranje slang, de slangpilaar (ook wel tule), de 1/4 wartel links en de 3/8 wartel links. Bij een slangpilaar schuif je de gasslang op de gasdrukregelaar, welke je vastzet met spanbeugels (slangenklem). Door de vleugel heb je hier geen gereedschap voor nodig! Bij een 1/4e of 3/8e linksdraaiende wartel draai je de gasslang door middel van schroefdraad vast op de drukregelaar en bijvoorbeeld een onkruidbrander. Draai hem handvast, omdat strakker aandraaien de rubberen afdichting aan de binnenkant kan beschadigen. Ons advies is de linksdraaiende wartel aansluiting, omdat die door het gebruik van schroefdraad veiliger is dan een slangpilaar. Sommige apparaten op gas hebben echter alleen een slangpilaar aansluiting, let hierbij erop dat je de gasslang er volledig overheen schuift en goed vast zet met spanbeugels. Wil je nog veiliger te werk gaan met een slangpilaar? Schaf dan een GasStop aan. Deze plaatst je tussen de gasdrukregelaar en de gasfles.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de oranje gasslang is 2 á 3 jaar. Het hangt van de omgeving af waarin de flessen zich bevinden hoelang het precies is. Komt de slang namelijk veelvoudig in contact met zon of bijvoorbeeld zeewater, dan gaat die veel minder lang mee. Het is dus sowieso raadzaam om de slang regelmatig te controleren op (haar)scheurtjes, slijtage of poreusheid. Bij scheurtjes, slijtage of poreusheid dien je de slang direct te vervangen. Op elke gasslang staat een productiedatum, zo weet je precies wanneer de slang uiterlijk vervangen moet worden. Heb je de gasslang al 3 jaar, maar nooit gebruikt? Dan moet je tóch de gasslang vervangen.

De zwarte slang is uiterlijk 2 jaar houdbaar en de voor de gele slang is geen specifieke houdbaarheidsdatum, meer daarover vind je bij de veelgestelde vragen!

Veiligheid

Veiligheid staat bij Benegas voorop, zo ook bij het gebruik van gasslangen. Er zijn dus een aantal zaken waar je op dient te letten, om het gebruik van gas veilig te houden. Allereerst, gebruik alleen goedgekeurde gasslangen. Gebruik nooit andere soorten slangen en zeker geen tuinslangen, dat is levensgevaarlijk! Daarnaast is het ook belangrijk de gasslangen tijdig te vervangen, wanneer precies hangt dus af van de kleur gasslang die je hebt. Bij schade, slijtage, poreusheid ook altijd de gasslang vervangen. Gelukkig zijn gasslang in verhouding tot je BBQ of Terrasheater vrij goedkoop, bespaar niet op veiligheid en vervang hem als dat nodig is.

Probeer de gasslang zo kort mogelijk te houden. Lange gasslangen zijn eerder geneigd te gaan draaien of twisten en bovendien kan men hierover struikelen. De gasslang moet echter ook weer niet zo kort zijn dat je gasfles direct naast je BBQ of onkruidbrander staat. Zorg ook dat er geen knikken in de gasslang ontstaan, zo beschadigt de slang.