Welke gasslang heb ik nodig voor Benegas Light?

In bijna alle gevallen is een oranje gasslang het meest geschikt.

Naast de oranje gasslang zijn er ook nog zwarte en gele gasslangen. Hieronder lees je precies welke slang je waar nodig hebt en wanneer je de gasslang moet vervangen.

Drukregelaar

Meer informatie

Oranje gasslang

De oranje gasslang is geschikt voor het propaangas van Benegas Light. Of het nou een BBQ, terrasheater, onkruidbrander, kachel of grasmaaier is, de oranje gasslang is erop aan te sluiten. De oranje gasslang gaat tussen de 2 en 3 jaar mee, dat hangt onder andere af van de omgeving waarin ze worden gebruikt. Worden ze bijvoorbeeld veel blootgesteld aan zon en regen, dan zullen ze sneller slijten. Controleer de gasslang regelmatig op slijtage, beschadigingen of poreusheid, wanneer je dat aantreft moet je zeker gasslang vervangen. Op de gasslang staat altijd een productiedatum, zo weet je precies wanneer je de gasslang uiterlijk moet vervangen.

In principe zijn er twee soorten aansluitingen op de oranje gasslangen, met een slangpilaar of een 1/4 wartel links. Bij een slangpilaar schuif je de gasslang over de drukregelaar en zet je die vast met spanbeugels. Bij een 1/4 wartel links draai je de gasslang vast (met de hand) op de drukregelaar. Wij adviseren de 1/4 wartel links te gebruiken, omdat die veiliger is. Deze is veiliger, omdat je de gasslang met schroefdraad op de gasdrukregelaar draait. Bij een slangpilaar moet de gasslang echt ver genoeg erop geschoven worden en moet de spanbeugel goed gemonteerd worden. Wil je het gebruik van een slangpilaar veiliger maken? Installeer dan een gasstop tussen de gasdrukregelaar en de gasfles!

Zwarte gasslang

De zwarte gasslang is geschikt voor butaangas. In Nederland komt butaan echter niet veel voor. Dat komt doordat butaan onder de 0 graden Celsius niet meer bruikbaar is. Propaan blijft verdampen tot -40 graden Celsius en is in ons land dus veel geschikter. Na uiterlijk 2 jaar moet je de zwarte gasslang vervangen.

Gele gasslang

Als derde variant is er de gele gasslang, dit is een gasslang met een RVS mantel. Deze wordt zelden gebruikt in combinatie met gasflessen. De RVS gasslang wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een gasfornuis of oven. Deze gasslangen met RVS mantel zijn véél langer houdbaar dan de oranje of zwarte gasslangen. Het is namelijk niet wenselijk om iedere 2-3 jaar de gasslangen achter je gasfornuis of oven te moeten vervangen. Je mag dus ook nooit rubberen gasslangen gebruiken bij inbouwapparatuur! Doordat de gele gasslangen veel langer mee gaan, zijn ze ook veel duurder dan oranje of zwarte gasslangen. Wanneer moet je nou deze gasslang vervangen? Dat hangt van de fabrikant af, sommige gaan 10 jaar mee, anderen 25 of zelfs levenslang.

Meer informatie over gasslangen vind je ook in de blog “Alles over gasslangen”

Alles over gasslangen

Onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.