kamperen gasfles

Veilig op vakantie met de gasfles

Waar moet u rekening mee houden als u op vakantie gaat met uw camping gasfles?

Met een aantal handige tips over veiligheidsmaatregelen helpen wij u een handje met de voorbereidingen.

  • Ventilatie

Vaak staat de gasfles in een kleine ruimte met andere spullen. Dat is helemaal niet erg als er maar genoeg ruimte is om te ventileren. Mocht er wat gas vrijkomen of ontsnappen dan kan dit in ieder geval worden afgevoerd. Als dit niet gebeurt blijft het gas hangen in de ruimte en brengt dit gevaar met zich mee. Daarnaast moet u de gasfles altijd rechtop zetten en zekeren op het moment dat u gaat rijden.

  • Drukregelaar

Vervang iedere 5-6 jaar uit voorzorg de drukregelaar. Dan weet u zeker dat alles veilig is. Daarnaast is een drukregelaar niet al te prijzig, bespaar dus niet op veiligheid.

  • Onderhoud

Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar is van groot belang! Laat de gasleiding in een caravan of camper regelmatig controleren. Als er roest of andere aanslag zichtbaar is, laat de gasleiding dan vervangen. U kunt ook bij BOVAG-garages een grote beurt laten uitvoeren aan uw caravan of camper. De gasleidingen worden daar namelijk in meegenomen.

  • Ruikt u gas?

Maak gebruik van een GasStop! Heeft u die niet? Pak er dan een sopje bij en spuit deze rond de aansluitingen waar u de gaslucht ruikt. Wacht even en als de aansluiting inderdaad lekt zullen er zich al snel belletjes voordoen rond de aansluiting. Zorg ervoor dat u het gas uitzet en de aansluiting vernieuwt. Als alles is vervangen controleert u de aansluiting opnieuw met het sopje.

  • Kunststof gasfles

Kies voor een kunststof gasfles. Deze flessen hebben veel voordelen. Met de Benegas Light gasfles kunt u makkelijk een extra koffer meenemen, omdat deze fles een stuk lichter is in gewicht. U kunt in een oogopslag zien hoeveel gas er nog in de fles zit. Bovendien laat een kunststof gasfles geen roest achter in uw disselbak. Ook is de kunststof gasfles een stuk veiliger.  De fles zal namelijk in een situatie met open vuur niet exploderen, maar gelijkmatig uitbranden. Hierdoor is het een stuk veiliger mocht er iets verkeerd gaan.

  • Warmte

De Benegas Light gasfles is geschikt voor omgevingstemperaturen tot wel 70 ⁰C. Mocht de fles heet worden, bijvoorbeeld in geval van een brand, dan wordt het kunststof tussen de nylon-wevingen zacht en kunnen hierin kleine micro-gaatjes ontstaan, waaruit het propaangas kan ontsnappen. Dit gas verbrandt dan en zo loopt de gasfles langzaam leeg zonder dat deze kan openscheuren (exploderen).

  • Rijden met de gasfles

Hoewel het in veel landen niet tegen de wet is om uw gasfles open te laten tijdens het rijden voor de koelkast of kachel, raden wij het wel af. Hierdoor is er namelijk altijd kans op ontsteking, wat gevaarlijk kan zijn als u bijvoorbeeld gaat tanken of als er een ongeluk zou gebeuren met de caravan of camper. Sluit uw fles daarom voor vertrek altijd af! Safety first.

Hopelijk helpen deze aanbevelingen u veiliger op vakantie te gaan! Mocht u nog goede tips of trucs hebben dan horen we ze natuurlijk graag. Check voor vertrek nog even de 10 gouden regels. Fijne vakantie!