Waarom stinkt propaan?

Wie wel eens propaan heeft geroken, zegt eigenlijk altijd hetzelfde: “Wat stinkt dat!”‘

Het is echter niet het propaangas dat stinkt, maar de toegevoegde geurstof. We leggen graag uit hoe dat precies zit! Propaangas is namelijk van nature kleur- en geurloos. Hetzelfde geldt voor onder andere aardgas. Meer weten over propaan? Klik dan op onderstaande knop!

Wat is propaan?

Meer informatie

Waarom stinkt propaan?

Toch is vrijwel iedereen het erover eens dat propaangas stinkt. Waarom stinkt propaan? Propaan stinkt doordat er een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol. Dit zijn beide organische zwavelverbindingen. Ethaanthiol ruikt naar stinkdieren en methaanthiol ruikt naar zweetvoeten of rottende wittekool. Deze geurstoffen worden bijvoorbeeld ook aan aardgas toegevoegd.

Dat toevoegen van die geur is gedaan met een belangrijke reden! Propaangas is namelijk licht ontvlambaar. Een mengsel van propaan en lucht kan met een ontsteking tot een ontploffing of brand leiden. Het is dus belangrijk om lekkend gas direct te kunnen opmerken! Zo ruik je het direct in geval van lekkage en neem je maatregelen om een ontploffing of brand te voorkomen. Zo steek je bijvoorbeeld absoluut geen sigaret op!

Het toevoegen van geurstof aan propaangas is zelfs wettelijk verplicht!

Reukloos propaan

Tóch is er ook reukloos propaan! Propaan en butaan worden namelijk gebruikt als drijfgassen in spuitbussen. Dit wordt gebruikt in bijvoorbeeld deo, haarlak en verf. Met name bij producten als deo en haarlak is het fijn als dat niet naar stinkdieren of zweetvoeten ruikt.

Benegas heeft een eigen productiefaciliteit op het terrein om propaan reukloos te maken. Wil je meer weten over propaangas in spuitbussen? Klik dan op onderstaande knop!

Propellants

Contactgegevens

  • Benegas
  • Zuiderzeestraatweg 1
  • 3882 NC Putten
  • KvK: 08024005

Onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates en aanbiedingen!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.