Hoe werkt een gasdrukregelaar?

Gasdrukregelaars zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het kan dus verwarrend zijn welke je nodig hebt. Het is wél belangrijk dat je de juiste gebruikt. Als je weet hoe de gasdrukregelaar werkt, is de keuze voor de juiste gasdrukregelaar al een stuk eenvoudiger.

Zowel gasflessen als gastanks hebben een gasdrukregelaar. We behandelen in dit artikel de gasdrukregelaar voor gasflessen, omdat men deze zelf dient te vervangen na verloop van tijd. Bij propaantanks wordt de gasdrukregelaar bij periodieke keuringen al nagekeken en eventueel vervangen. Bij gasflessen ben je zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de gasdrukregelaar en daarom leggen we je in dit artikel uit hoe een gasdrukregelaar voor gasflessen werkt en welke je nodig hebt.

Hoe werkt een gasdrukregelaar?

In de gasflessen in Nederland zit propaan, dit komt omdat propaan pas bij -40 graden Celsius vloeibaar wordt. Butaan wordt dat al bij -0,5 graden Celsius. De druk in een propaangasfles is bij 20 graden Celsius ongeveer 7,0 bar. Butaan heeft dan een druk van ongeveer 1,5 bar. Ter vergelijking: in een autoband gaat gemiddeld 2,5 bar. Die druk is voor alle apparaten die je aansluit op de gasfles veel te hoog, bovendien schommelt deze druk door temperatuurverschillen. Die druk moet dus constant en lager worden, dat doet een gasdrukregelaar.

De gasdrukregelaar sluit je direct aan op de gasfles. Gebruik je een GasStop? Dan komt de GasStop tussen de gasfles en de gasdrukregelaar. Het gas stroomt vanuit de fles de gasdrukregelaar in. Hierdoor stijgt de druk in de ‘kamer’ van de drukregelaar. Door deze stijging zorgen een membraam en een veer ervoor dat de gastoevoer verminderd. De werking is vergelijkbaar met een vlotter. Wordt er meer gas gevraagd door het aangesloten apparaat, dan daalt de druk in de kamer weer. De veer zorgt er vervolgens weer voor dat de toevoer van gas verder oploopt. Zo blijft de uitgaande druk mooi stabiel. Het veertje bepaald de toelaatbare druk, dit is bijvoorbeeld 30 mbar (millibar). 30 mbar is 0,03 bar en dat is dus aanzienlijk minder dan de 7 bar druk die propaan eigenlijk heeft. Dit is ruim 200 maal minder en dat maakt een gasdrukregelaar onmisbaar.

Benieuwd welke (uitgaande) druk jij nodig hebt? Dat lees dan hier verder: Wat is het verschil tussen 30 en 50 mbar?

Aansluiting

De aansluiting van de gasdrukregelaar op de fles hangt van meerdere dingen af. Ten eerste, gebruik je een stalen gasfles of een Benegas Light gasfles? Stalen gasflessen beschikken over een POL-aansluiting (binnendraads). Benegas Light heeft een DIN-aansluiting (buitendraads).

Daarnaast is er ook nog de aansluiting van de gasslang op de gasdrukregelaar. De twee meest voorkomende aansluitingen zijn de slangpilaar en wartel aansluiting. Bij een slangpilaar schuif je de gasslang over de gasdrukregelaar heen en deze zet je vast met spanbeugels. Bij een wartel aansluiting draai je de gasslang vast op de gasdrukregelaar door middel van schroefdraad.

Welke aansluiting op de gasdrukregelaar je nodig hebt, hangt dus af van het type fles én type slang dat je hebt. Bij Benegas Light is de flesaansluiting altijd DIN.

Houdbaarheid

Een gasdrukregelaar heeft geen keuringstermijn. Hoe lang een gasdrukregelaar mee gaat, hangt onder andere af van de plek waar deze gebruikt wordt. Wordt de gasdrukregelaar voortdurend aan de buitenlucht blootgesteld, dan gaat die minder lang mee dan wanneer die afgeschermd in de gasbun van de camper, caravan of boot hangt. Toch adviseren wij de gasdrukregelaar na 5 à 6 jaar te vervangen. Net als de gasslang is een gasdrukregelaar verhoudingsgewijs niet duur. Bespaar dus niet op veiligheid en vervang de drukregelaar tijdig.

Veiligheid

Gebruik nooit een gasfles zonder gasdrukregelaar! Zoals hiervoor al genoemd is, moet de gasdruk van 7 bar dalen naar bijvoorbeeld 0,03 bar (30 mbar). Gebruik ook nooit een beschadigde, vervuilde of roestige gasdrukregelaar, deze dien je direct te vervangen.